Cheesecake s banány a karamelem

 Vždycky je co slavit. Čas od času se ale najde nečekaná příležitost, kterou byste přece jen rádi oslavili něčím speciálním. A to nastalo právě tento týden. Dostala jsem nutkání připravit nějaký dezert nebo dort, který se na neplánovanou oslavu bude hodit, ideálně ještě k tomu nějaký lehký. A druhou podmínku většinou parádně splňuje jakýkoliv cheesecake. Tak co třeba karamelový? Protože máme doma neustále banány na smoothie, rozhodla jsem se pro banánový cheesecake. Nemohla jsem hledat konkrétní recept, protože nebyl čas ani chuť na nákup speciálních surovin, takže jsem se rozhlédla, co je doma, a z toho jsem prostě nějaký dort s trochou fantazie vytvořila 🙂



INGREDIENCE:

  • 150 g sušenek
  • 80 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 ml 33% smetany
  • 400 g krémového sýra
  • 400 ml zakysané smetany
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 zralé banány

RECEPT

1. Na základ všech cheesecaků se většinou používají rozdrobené sušenky. Já jsem doma našla zázvorky z Ikea. Výborné jsou ale třeba i karamelové lotusky. Sušenky rozdrobte nebo rozemlete v mixéru, přidejte povolené máslo a udělejte z toho něco jako těsto. Jednoduše je cílem namačkat směs do formy na dort tak, aby držela na místě. Jakmile se vám to podaří, pečte takto v předehřáté troubě asi na 180°, dokud sušenky jemně neztmavnou, nějakých 10 minut.

2. Mezitím si můžete udělat karamel. Klasicky stačí do menšího hrnce nasypat trochu cukru, já jsem použila třtinový. Na středním plameni (u 9stupňové sklokeramické desky používám stupeň 6 až 7) cukr zahřívejte, dokud se nerozpustí a nestane se z něj karamel. Jakmile směs začne vonět a hnědnout, odstavte ji z plotny a začněte pomalu přidávat smetanu ke šlehání. Pozor, bude to fakt hodně bublat! Postupně míchejte a přidávejte smetanu, až vznikne hustá poleva, která půjde po dortu dobře rozlít, ale naopak nebude hned ztečená na tácu. Správnou hustotu musíte prostě poznat 🙂

3. Upečený korpus i karamelovou polevu dejte vychladit. Pokud máte, tak vám k tomu teď stačí balkon a je to raz dva 🙂 Mezitím si připravíme ještě krém. Právě tu část, po které se cheesecake jmenuje. V ledničce jsem našla dvě zakysané smetany a dva krémové sýry. Všechno jsem tedy metličkou zašlehala do sebe a přidala ještě trochu javorového sirupu na oslazení. Nakonec vyšlehejte pomocí robota šlehačku a jemně ji vmíchejte do připravené směsi.

4. Jakmile budou všechny složky na cheesecake vychlazené, nakrájejte na kolečka dva banány a pokládejte je na korpus. Na ty pak rozložte krém a úplně nahoru rozlijte skvělý karamel.

5. Pak už jen počkejte, až dort ztuhne (a až ten, s kým chcete slavit, přijde z práce :)) a můžete servírovat! Ideální je to s čerstvým ovocem, klidně můžete opět použít banán, který už je uprostřed dortu. Ani v této fázi receptu se fantazii meze nekladou. Dobrou chuť!




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..