Rychlá pórková polévka

Tuhle polívku miluju už od té doby, co mi ji doma dělala maminka. Pórková je jedna z mála polívek, které mám raději uvařené klasicky, než rozmixované do zeleninového krému. Vy ale můžete zkusit obě varianty 🙂



INGREDIENCE (2 porce)

  • olej
  • cibule
  • pórek
  • sušený česnek
  • sůl a pepř
  • ovesné vločky nebo pečivo na krutony
  • česnek
  • zakysaná smetana

RECEPT

1. Tuhle polívku budete mít hotovou neskutečně rychle. Hodí se tedy, když máte hlad a potřebujete honem něco teplého na rychlé zajezení. Ve středním hrnci dejte na olej smažit jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím, než cibule zezlátne, si umyjte a nakrájejte pórek napřed podélně, pak na malé pásky (půlkolečka). Přidejte ho na olej k cibuli. Opékejte, než obojí chytí zlatou barvu a začne vonět, občas zamíchejte.

2. Jakmile je pórek i cibulka opečená, přidejte studenou vodu tak, aby zakrývala všechny ingredience, ztlumte plamen, zadělejte pokličkou a nechejte asi 15 minut vařit. Po čtvrt hodině pórek ochutnejte. Pokud je tak akorát měkký, je čas na dochucení polívky. Já přidávám svůj klasický trojboj, tedy sůl, sušený česnek a drcené chilli. Pokud se vám polívka zdá dost řídká, můžete do ní hodit ještě jeden na malé kostičky nakrájený brambor. Já ale většinou volím čistě pórkovou.

3. Hotovou polévku můžete podávat nejlépe s opečenými krutony. Jako trochu zdravější varianta se ale dají použít i ovesné vločky opečené na troše olivového oleje na pánvi, ke kterým na konci přidáte půlku stroužku česneku nakrájeného nadrobno a osolíte. Na polévku položte jednu lžičku zakysané smetany, na tu rozprostřete krutony nebo vločky a můžete podávat. Dobrou chuť 🙂




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..