Pesto z medvědího česneku

Jaro už budu mít od tohoto roku jednoznačně spojené taky se sběrem medvědího česneku, kterého můžete na některých místech najít nekonečná pole. Až příště pojedete na kole nebo na bruslích po stezce kolem řeky, vedle vás bude tmavý les, mrkněte mezi stromy, jestli se tam náhodou něco nepodobá konvalinkovým listům. Přesně tak jsem se k medvědímu česneku dostala já. No a druhý den po inlinovém výletě už jsem v lese byla zase, tentokrát s košíkem nachystaným na dávku čerstvého medvědího česneku. Sbírat ho můžete tam, kde není žádná chráněná oblast a dokud česnek nezačne kvést. Listy po jednom uštipujte a dávejte pozor, abyste nevytáhli i cibulky, jen tak najdete česnek na stejném místě i další rok. Česnek si můžete zamrazit, udělat z něho skvělý dip k pečené zelenině nebo právě pesto, díky kterému si můžete chuť medvědího česneku vychutnávat po celý rok.



INGREDIENCE

  • 100 g medvědího česneku
  • 100 g olivového oleje
  • 50 g parmezánu
  • 30 g mandle
  • lžička mořské soli

RECEPT

1. Recept bude velmi složitý 🙂 Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, než se z nich stane krémové pesto. Poměr ingrediencí můžete podle chuti změnit. Nejvíce dejte samozřejmě česneku a olivového oleje. Je potřeba také dostatek soli, která pesto zakonzervuje. Parmezán je volitelný, ale určitě se do pesta skvěle hodí. Místo mandlí můžete použít také piniová nebo slunečnicová semínka.

2. Hotové pesto dejte do malých čistých skleniček a celé ho zalijte olivovým olejem, který zabrání, aby se pesto zkazilo. Použít ho můžete nejen do těstovin, ale taky třeba na pečené brambory, do dipu k pečené zelenině nebo na chleba s lučinou.




1 thought on “Pesto z medvědího česneku”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..