Hutný čokoládový dort

Tenhle dort by se klidně místo hutný mohl jmenovat prasácký 🙂 a to proto, že obsahuje sice samé dobré věci, ale určitě se nedá říct, že jsou lehké nebo dietní. Zkrátka čokoláda, máslo, čokoláda, mascarpone a další čokoláda. Ale kdy jindy si takovou dobrotu upéct, než na narozeniny 🙂 Jednou za rok si přece můžeme dovolit zhřešit všichni.



INGREDIENCE

  • 320 ml vody
  • 160 g másla
  • 30 g kakaa
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 g třtinového cukru
  • lžička jedlé sody
  • vanilka
  • 3 vejce
  • 160 ml podmáslí
  • 400 g 33% smetany
  • 300 g 75% čokolády
  • mascarpone

RECEPT

1. Na začátek si v malém hrnci rozehřejte vodu s máslem a kakaem a troubu si předehřejte na 180 °. V míse od robota smíchejte obě mouky, cukr, jedlou sodu a vanilku. Jakmile je v hrnci máslo rozpuštěné, přidejte směs do mísy a promíchejte. Potom postupně přidávejte vejce a nakonec podmáslí. Pečte asi hodinu – dokud se těsto nebude lepit na špejli. Poté nechte vychladnout na mřížce.

2. Jakmile dáte péct korpus, můžete začít připravovat krém. Ten je jednoduchý, v malém hrnci zahřejte smetanu, nalámejte do ní čokoládu, odstavte z plotny a jednoduše počkejte, než se rozpustí. Poté dejte krém vychladit. Občas ho můžete promíchat a až nebude horký, přidejte do něj ještě mascarpone. Poté opět chlaďte.

3. Až máte korpus i krém vychládlé, ideálně na druhý den, už můžete dort dokončit. Korpus nařežte na tolik plátků, kolik se vám jen povede, nebo kolik chcete. Já mám raději víc tenčích vrstev, tak jsem nařezala na 4 díly. Dort bude ale skvělý, i když korpus pouze rozpůlíte. Teď na jednotlivé vrstvy korpusu vždy rozetřete odpovídající díl krému, přidejte další korpus a další krém. Myslete ale na to, že krém budete potřebovat i nahoru na poslední vrstvu dortu a taky na stěny, abyste jím dort hezky uhladili.

4. Pokud máte dort navrstvený a krém rozetřený po celém jeho povrchu, přichází čas na vaši kreativitu. Vymyslete sami, jak dort ozdobíte a použijte to, co má třeba oslavenec nejraději. Určitě bude dort krásný s nějakým barevným ovocem, se šlehačkou, nebo jak jsem nakonec ozdobila já – s další čokoládou. Na zdobení jsem použila okrájené zbytky dortu, protože korpus po upečení nebyl úplně rovný. Ráda takto využiju i části, které by jinak neměli odbyt. A navíc vypadá dort originálně 🙂 Zdobení jsem ještě doplnila hoblinkami vyrobenými z mléčné čokolády a nalepila jsem je na stěny a posypala jimi vnitřní část povrchu dortu. Budu moc ráda, když mi do komentářů pošlete fotky, jak jste se s ozdobením dortu poprali vy.




1 thought on “Hutný čokoládový dort”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..