Velikonoční medové jidáše

Pokud jste ještě nepekli tradiční velikonoční jidáše, je nejvyšší čas. Jejich tvar má připomínat podle některých legend lano, na kterém se Jidáš oběsil, podle jiných je toto malé sladké pečivo zase pokroucené stejně, jako Jidášův charakter.



INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 čerstvého droždí
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g povoleného másla
  • 2 vejce
  • 180 ml mléka
  • vanilka
  • citronová kůra
  • sůl
  • 2 lžíce medu
  • 20 ml rumu

RECEPT

1. V menší misce si vytvořte kvásek. Mléko ohřejte tak, aby bylo trochu vlažné, do toho rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek nechejte na teplém místě asi 10 minut, než se mu na povrchu začnou tvořit bublinky.

2. Mezitím můžete ve velké míse od robota odměřit obě mouky, přidejte 2 žloutky a 1 bílek (jeden si nechejte ještě na později na potření). Dále cukr, polovinu povoleného másla, vanilku, špetku soli a citronovou kůru. V této fázi můžete přidat ještě nasekané oříšky nebo rozinky v rumu, já jsem ale nepřidávala nic. Nechte míchat a přidejte kvásek. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, můžete přidat trochu vlažného mléka, pokud naopak řídké, přidejte mouku. Po vypracování přikryjte těsto čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu kynout. Můžete k tomu použít troubu, kterou na krátkou chvíli zapnete na nejnižší teplotu, aby se vyhřála, pak ji hned vypněte. V teplé troubě těsto nejlíp vykyne.

3. Po hodině těsto na vále ještě rukama propracujte a začněte tvořit různé tvary, které vždy vychází z dlouhých uválených “hadů”. Z těsta můžete tvořit uzly, provázky, preclíky, esíčka, v podstatě cokoliv vás napadne. Vytvořené tvary nechejte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným bílkem a vložte do trouby rozpálené na 200°C. Pečte asi 15 minut, až pečivo jemně zrůžoví.

4. Upečené jidáše hned po vytažení z trouby potřete směsí zbylého másla, rumu a dvou lžic medu. Díky tomu se budou krásně lesknout a k tomu získají úžasnou medovo-rumovou chuť. Nejlepší jsou ještě teplé, ale i po vychladnutí se dají sníst jen tak nebo s máslem a medem.




2 thoughts on “Velikonoční medové jidáše”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..