Citronový dort s borůvkami

Další příležitost a další narozeninový dort. Tentokrát žádný čokoládový, ale pěkně lehký modro-žlutý dort s čerstvým ovocem. A navíc můj první naked cake – dort bez polevy. Nejenže chutná skvěle, ale díky barevné kombinaci citronu a borůvek taky úžasně vypadá. Jako dělaný na letní oslavu.



INGREDIENCE

  • 250 g másla
  • 280 g cukru
  • 4 vejce
  • vanilka
  • 145 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 240 ml podmáslí
  • 2 citrony
  • 200 g borůvek
  • 200 g krémového sýra
  • 120 g másla
  • 250 g mascarpone
  • 70 g moučkového cukru

RECEPT

1. Hned na začátek receptu si rozehřejte troubu na 180 °, protože to bude fakt rychlovka. Taky si nachystejte formu, kterou je pro jistotu lepší vymazat máslem. Opět platí, že čím menší forma, tím vyšší dort. Já jsem tentokrát zvolila celkem malou, díky tomu jsem měla dort trochu vyšší a při dokončení šel pohodlně nařezat na 3 díly.

2. V robotu začněte na vysoké rychlosti šlehat změklé máslo. Po minutě k němu přidejte třtinový cukr a nechejte na střední rychlosti šlehat tak dlouho, než se vytvoří jednolitá pěna, pak přidejte ještě vejce a vanilku. Dohromady celou směs nechejte propracovat v mixéru ještě pár minut, dokud nebude dokonale spojená. Nezapomeňte také ze stěn nádoby seškrabávat zbylé máslo, aby se všechno opravdu dobře propojilo.

3. Ve velké míse odměřte mouku a smíchejte ji se špetkou soli a kypřícím práškem. Pak tuto suchou směs pomalu vsypávejte do té tekuté. Teď už vše promíchávejte pouze ručně a velmi krátce. Jen tak, aby se ingredience spojily. Do těsta přidejte ještě podmáslí, citronovou kůru a citronovou šťávu. Opět krátce zamíchejte a jako poslední vsypte borůvky. Ty je potřeba vařečkou vmíchat velmi jemně, aby se nerozbily. Těsto hlavně nesmíte přemíchat, protože byste měli ve výsledku tuhý těžký dort. Vše tedy mixujte nebo míchejte jen tak dlouho, aby se ingredience propojily.

4. Hotové těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi hodinu. Zda je dort dostatečně propečený, poznáte klasicky za pomoci špejle. Upečený dort nechejte před dalším zpracováním úplně vychládnout na mřížce.

5. Ještě než se dort upeče, připravte si polevu, kterou bude potřeba před zpracováním ještě vychladit. Všechny ingredience, včetně změklého (ale ne rozpuštěného) másla, dejte do větší mísy a stěrkou je rozmíchejte. Přidejte špetku soli a můžete přidat taky trochu vanilky. Potom mísu přikryjte potravinářskou folií a nechejte vychladit v ledničce, než i samotný dort dostatečně zchládne.

6. Jakmile jsou dort i poleva dost vychlazené, je pravý čas dort dokončit. Pokud chcete, můžete dát polevu na celý povrch dortu. Já jsem ale chtěla vytvořit svůj první naked dort, a tak jsem polevu použila jen mezi jednotlivé pláty těsta a pak na samotný vrch. Pokud použijete menší formu a váš dort je tak vyšší, můžete ho pohodlně rozřezat na 3 části, jako já. Určitě bude dort ale perfektní i se 2 vrstvami těsta, které rozděluje jedna vrstva náplně. Se zdobením už si můžete vyhrát jak chcete. Vzhledem ke skvělým ingrediencím, které dort obsahuje, je ale fajn je ukázat i na povrchu a ozdobit ho tak borůvkami a citronem. Dobrou chuť 🙂




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..