Bazalkové pesto s kešu oříšky

Pesto patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších surovin k vaření, ale i připravování sendvičů, kanapek nebo třeba polévek. A protože mi z něho vždycky vařila maminka, je to prostě moje srdeční záležitost 🙂 V létě, kdy je bazalky dostatek, ji používám většinou čerstvou. Do těstovin je nejlepší nasekaná na malé proužky a k tomu na ozdobu několik velkých lístků. Jakmile se ale léto začne krátit, bazalka začne být přerostlá a v tu chvíli je nejlepší doba na její zpracování.

Klasické pesto genovese se připravuje z bazalky, parmezánu, panenského olivového oleje, soli, česneku a piniových oříšků. Ty ale můžete vyměnit za spoustu dalších alternativ. Skvělé pesto je třeba z mandlí nebo ze slunečnicových jader. Dnes k tomu ale využijeme kešu oříšky.



INGEDIENCE

  • velká mísa bazalkových listů
  • hest kešu oříšků
  • 50 g parmezánu
  • 200 g kvalitního olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • velká špetka hrubozrnné mořské soli

RECEPT

1. I když se pesto správně připravuje v hmoždíři, já ho pro rychlejší a jednodušší zpracování hodím prostě do mixéru. Jediná moje práce tedy je připravit si suroviny. Parmezán nastrouhejte najemno a česnek oloupejte. Pak už všechno najednou mixujte, dokud nebudete mít krásně zelenou pastu.

2. Pesto můžete použít v teplé i studené kuchyni. Kromě těstovin, kde je zásadní ingrediencí, je skvělé ho přidat k dozdobení krémových polévek, do sendvičů místo bylinek, do sálátů k dresingu, na chleba se šunkou nebo třeba do míchaných vajíček. Určitě přijdete na další skvělá využití téhle zelené pochoutky 🙂




1 thought on “Bazalkové pesto s kešu oříšky”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..