Dýňový sirup

Nejen pumpkin spice latte. S dýňovým sirupem se dá vymyslet spousta zajímavých věcí. Můžete ho přidat místo javorového sirupu do ranní ovesné kaše a vytvořit si tak originální podzimní příchuť, krásně ochutí třeba banánový milkshake, taky ho můžete jen tak přidat dětem večer do mléka, nebo s ním třeba polít dýňový cupcake, jako vidíte dole na obrázku 🙂



INGREDIENCE

  • 1/2 dýně hokaido
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • lžíce dýňového koření

RECEPT

1. Troubu si rozpalte na klasické pečení na 180 °C. Střední velkou dobře zralou dýni hokaido omyjte a rozpulte. Jednu polovinu schovejte do lednice na pozdější použití nebo si z ní udělejte výbornou polívku. Druhou půlku pečlivě oloupejte a nakrájejte na větší proužky. Čím menší kousky budete mít, tím kratší dobu dýně potřebuje k upečení. Plech na pečení vyložte pečicím papírem, na něj položte dýni a pokapejte pár kapkami olivového oleje a jemně osolte. Na 30 minut dejte do vyhřáté trouby péct.

2. Dýně bude hotová, když bude mít konzistenci jako máslo. Při dloubnutí vidličkou by se měla úplně rozpadnout. V té chvíli můžete troubu vypnout a všechny kousky dýně rovnou přendejte do středního hrnce. Přidejte do něj taky med, cukr a citronovou šťávu a všechno podlijte půlkou hrnku vody. Zapněte plotýnku na střední plamen a mezitím, než začne směs vařit, můžete kousky dýně třeba lžící trochu “rozťapkat”. V pozdější fázi z toho stejně budete dělat pyré, tak bude fajn, když se k tomu už teď konzistence přiblíží a ingredience se trochu promíchají. Pod pokličkou nechejte asi 10 minut vařit, občas to zkontrolujte, promíchejte a když se začne odpařovat tekutina, dolijte vodu.

3. Po 10 minutách vaření nechejte směs trochu zchladnout, ale jen tak, abyste ji mohli bezpečně a bezbolestně přelít do nádoby pro mixér. Mixujte tak dlouho, až bude sirup krásně jemný a nebudou v něm znát ani malé kousky dýně. Pokud jde směs špatně mixovat a je moc hustá, nebojte se po troškách přidávat vodu. Hladké pyré vraťte zpět do hrnce, přidejte k němu dýňové koření a opět můžete polovinu hrnku vody. Přiveďte ještě jednou k varu a vařte tak dlouho, dokud se vám nebude konzistence zdát skoro tak akorát. Nezapomeňte ale, že po zchladnutí vždycky všechno ještě trochu zhoustne.

4. Hned zatepla nalijte sirup do připravených čistých skleniček, zavíčkujte a postavte víčkem dolů. Po úplném vychladnutí pak skladujte v ledničce. Sirup je skvělý hlavně jako základ pro pumpkin spice latte, které si hodně lidí na podzim oblíbilo. Stejně tak si ho ale můžete dát třeba na lívance, vafle nebo třeba do jogurtu.




2 thoughts on “Dýňový sirup”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..