Celozrnný mrkvový quiche se slaninou

Slané pečení je vždycky pecka. Pokud jde ale o koláč, který obsahuje sýr a slaninu a ještě navíc je celozrnný, už prostě nemůžete šlápnout vedle 🙂



INGREDIENCE

  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 60 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • 4 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g přírodního sýra
  • 200 g zakysané smetany
  • 70 goudy
  • sůl, pepř, chilli

RECEPT

1. Začněte vypracováním těsta. Do mísy od robota vsypejte mouku a studené, na malé kostičky nakrájené máslo. Začněte na střední rychlosti zpracovávat a přidejte 3 lžíce ledové vody a jeden žloutek. Bílek si nechte připravený na později. Hned jak se ze sypké směsi stane těsto, zabalte ho do potravinářské folie a dejte aspoň na hodinu odpočívat do lednice.

2. Po hodině těsto z lednice vyndejte. Troubu si předehřejte na 180°C. Pracovní plochu jemně poprašte moukou a těsto na ní rozválejte do velkého kruhu, který pak položíte do formy na koláč. Těsto prsty pořádně zamačkejte do dna i do stěn tak, aby ho bylo všude stejně. Dno propíchejte několikrát vidličkou a dejte korpus na 15 minut do předehřáté trouby péct.

3. Teď je čas připravit náplň koláče. Slaninu nakrájejte na drobné kostky a vhoďte na velké pánvi na střední plamen. Pár minut maso opékejte, občas pánví pohoďte, aby se kostičky otočily k opékání na jinou stranu. Mezitím si očistěte a oloupejte cibuli i mrkev. Cibulku nakrájejte na malé kostičky a přidejte na pánev. Pokud maso nebylo moc tučné, přidejte před cibulí na pánev ještě lžíci rostlinného oleje nebo přepuštěného másla. Mrkev nastrouhejte nahrubo a dejte také na pánev k cibuli a slanině. Několik minut směs opékejte a promíchávejte, pokud bude potřeba, můžete přidat ještě tuk. Mrkev by se neměla dělat nasucho. Ke konci přidejte oloupaný a rozdrcený česnek a společně opékejte ještě 2 minuty.

4.  Ve velké míse ručně vyšlehejte vejce a zbylý bílek. Poté vmíchejte zakysanou smetanu a přírodní sýr a přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a chilli. Goudu nastrouhanou nahrubo vmíchejte společně s mrkví do sýrové směsi.

5. Po 15 minutách nedopečený korpus vytáhněte a vlijte do něj celou náplň. Vraťte do trouby a pečte dalších 45 minut. Po upečení dejte koláč vychladnout na mřížku a krájejte až po úplném vystydnutí. Koláč je dobrý s nějakým lehkým salátem nebo se salsou ze zakysané smetany a sladké thajské omáčky.




1 thought on “Celozrnný mrkvový quiche se slaninou”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..