Domácí celozrnné pšeničné tortilly

Tortilly jsem až doteď docela často kupovala. Ale ode dneška už určitě nebudu 🙂 Tyhle nejsou sice tak trvanlivé, jak ty kupované, ale já myslím, že je to dobře. Jídlo by se mělo jíst vždycky co nejdřív po přípravě, pak není potřeba do něj přidávat věci, které ho udrží čerstvé i několik měsíců.

Tenhle recept je parádně jednoduchý a hlavně rychlý, takže když zjistíte, že máte v lednici něco dobrého k naplnění, čerstvé tortilly máte hotové za chviličku. Navíc se tady kombinuje klasická mouka se špaldovou celozrnnou, takže jde určitě o lepší variantu, než kdybyste jako přílohu zvolili nějaké běžné pečivo.



INGREDIENCE (8 tortill)

  • 130 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g sádla
  • 140 ml horké vody

RECEPT

1. Povolené sádlo i oba druhy mouky začněte míchat v robotu hákem na kynuté těsto. Po chvíli přilijte horkou vodu a dál nechejte zpracovávat na střední rychlosti. Cílem je samětově hebká kulička těsta. Pokud je příliš lepivé, můžete přidat ještě trochu mouky.

2. Rozehřejte si největší pánev, jakou máte. Hotové těsto rozdělte na 8 dílů a z každého udělejte malou kuličku. Ty po jedné postupně rozválejte na pomoučeném vále až do velikosti dna pánve, kterou jste si předem připravili a nahřáli. Na vysokém stupni plamene opékejte nasucho jednu tortillu za druhou asi minutu z každé strany. Čas opékání závisí na síle plamene a velikosti pánve i tortilly. Jakmile se na jejím povrchu začnou tvořit malé puchýřky, otočte ji a opékejte z druhé strany. Správně opečená tortilla má na sobě světle hnědé puntíky.

3. Hotové placky odkládejte mezi dvě čisté utěrky, aby neztvrdly.

4. U plnění tortill můžete uplatnit veškerou svou fantazii. My jsme dnes plnili křehkým salátem, tuňákem, rukolou, rajčaty, cibulkou, sýrem gouda a avokádem. Nezapomeňte ještě do každé plněné tortilly přidat nějaký dip, aby nebyla suchá. K téhle lehké směsi se krásně hodí dip ze zakysané smetany (nebo bílého jogurtu), sladké chilli omáčky, limetkové šťávy a soli. Naplněnou tortillu zabalte jako wrap, návod určitě najdete třeba na YT. Užijte si barevnou hostinu 🙂




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..