Čokoládový dort s karamelovou mozaikou

A máme tu další narozeninový dort. Tentokrát s čokoládovým korpusem, karamelovým krémem a politý čokoládou. Na závěr ještě ozdobený karamelovou mozaikou. Pro milovníka karamelu jako dělaný 🙂



INGREDIENCE

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 30 g kakaa
  • lžička prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • 60 ml kokosového oleje
  • 200 ml podmáslí
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 vejce
  • vanilka
  • 200 g másla
  • 250 g mascarpone
  • 200 g třtinového moučkového cukru
  • 150 ml kondenzovaného mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • lžíce kokosového oleje
  • 50 g třtinového cukru

RECEPT

1. Na úvod je třeba říct, že dort je dobré péct nejlépe dva dny předem. Jeden den upečte korpus a nechte ho pořádně vychladnout, další den spojte korpus s krémem a třetí den odleželý dort dozdobte a můžete si na něm i pochutnat. Pokud pečete o víkendu, stačí ráno upéct korpus, večer ho zkombinovat s krémem a další den podávat.

2. Teď tedy ten korpus. Jako první si rozehřejte troubu na 180 °C. Do střední mísy odměřte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu a vše promíchejte. V míse od robota smíchejte rozpuštěný (ale ne horký) kokosový olej, podmáslí, vlažnou vodu, vejce a vanilku. Robota zapněte na pomalou rychlost a promíchávejte, zároveň s tím postupně přisypávejte suchou moučnou směs.

3. Pořádně promíchané těsto rozdělte na dvě poloviny a ty postupně pečte v dortové formě v rozehřáté formě asi 40 minut. Jakmile je jedna půlka upečená, nechte ji chvíli vychladnout ve formě a po 10 minutách formu sundejte a můžete péct polovinu druhou. Obě části korpusu nechte pořádně několik hodin vychladnout na mřížce, nejlépe přes noc.

4. Den předem si připravte taky krém. Opět vám pomůže robot. S jeho pomocí začněte šlehat změklé máslo. Po několika minutách k němu přidejte mascarpone, vanilku a moučkový cukr. Za dalších pár minut šlehání by měl být krém krásně nadýchaný. V poslední fázi k němu tedy přilijte kondenzované mléko a nechte ještě jednou pořádně promíchat. Hotový krém přendejte do misky, zakryjte ho potravinářskou folií a nechte vychladit v lednici.

5. Jakmile máte krém hezky vychlazený a korpus úplně zchládlý, rozřežte obě poloviny korpusu ještě napůl. Tak budete mít celkem 4 stejnoměrné části korpusu. Na 4 díly si rozdělte taky celou porci krému. A můžete začít spojovat. Korpus, krém, korpus, krém, korpus, krém, korpus, krém, krém, krém. Je to jednoduché 🙂 Mezi jednotlivými korpusy dávejte velkou vrstvu krému, protože dort si ještě sedne. Na poslední vrstvu korpusu zbyde krému méně, protože s ním musíte potřít ještě i stěnu dortu. Tam ale ani nižší vrstva nevadí. Takto připravený dort dejte opět aspoň na hodinu do lednice, nejlépe zase přes noc.

6. V den, kdy chcete dort podávat, rozpusťte v malém hrnci na středním plameni čokoládu s kokosovým olejem. Udělejte to raději dopředu, aby čokoláda před samotným poléváním ještě trošičku zatuhla, aby se jí na dortu víc zachytilo.

7. Teď si můžete připravit taky karamel. Na pracovní plochu nebo na plech si připravte čistý pečicí papír. Do malého hrnce s tlustým dnem nasypte třtinový cukr a na středním plameni ho nechte celý rozpustit. Občas s ním můžete promíchat, aby se rozpouštěl rovnoměrně a nestalo se, že nahoře ještě nebude cukr rozpuštěný a dole už se začne připalovat. Jakmile bude cukr celý tekutý, bez váhání ho hned vylejte na připravený pečicí papír a stěrkou ho rozetřete po co největší ploše, stačí na tenkou vrstvičku.

8. Nakonec dort dozdobte. Začněte politím čokoládou. Dejte si pozor, aby byl politý kompletně a nikde se vám neodkryl světlý krém. Pak dejte dort opět zatuhnout. Po hodině si rozlámejte karamel na menší střípky a začněte s nimi dort zdobit. Na povrch můžete vyrobit mozaiku, jakou vidíte na fotkách. Zbytek menších karamelových drobečků pak můžete nalepit k patě dortu. A můžete podávat 🙂




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..