Medová granola s oříšky a ovocem

Dáváte si na snídani rádi cereálie? Pokud máte doma ty kupované, běžte se schválně do kuchyně podívat, co všechno obsahují. Nějaké informace o tom můžete najít třeba i na téhle stránce. Některé ingredience nevypadají zrovna lákavě, že? Proč musí být součástí müsli třeba palmový tuk, mouka, cukr, slazené ovoce nebo umělá aromata?

Jde to i bez toho. A dokonce velmi jednoduše. Tuhle granolu máte připravenou za 10 minut, pak už jen počkáte, než se vám dopeče, po vychladnutí ji uskladníte do uzavíratelné sklenice a máte rychlou, skvělou a hlavně zdravou snídani připravenou na každý všední den. Tento recept je spíše základní. Podle sebe si můžete přidat nebo vyměnit snad jakýkoliv druh sušeného ovoce, ořechů nebo semínek. Jednoduchým principem je prosté smíchání těchto dobrot s ovesnými vločkami a medem, který směs krásně spojí a zapeče. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jakou směs jste si zvolili vy a jak vám chutnalo.



INGREDIENCE

  • 100 g sušených datlí
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 hrsti kešu oříšků
  • hrst kokosových hoblin
  • hrst slunečnicových semen
  • hrst dýňových semen
  • 4 lžíce medu

RECEPT

1. Troubu rozehřejte na 160 °C. Sušené datle zbavte pecek, pokud je ještě mají a v malém hrnci je nechte přelité vodou tak, aby byly všechny pod hladinou, vařit do změknutí. Vodu úplně vyvařte nebo zceďte a bidličkou datle roztrhejte na malé kousky. Pak je ve velké míse smíchejte spolu se všemi ostatními ingrediencemi.

2. Celou směs pak rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a ještě ji pokapejte trochou olivového oleje. V předehřáté troubě pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 110 °C a nechejte dalších 30 minut pozvolna péct, dokud nebude granola jemně nahnědlá a křupavá. Jakmile úplně vychladne, můžete ji uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

3. Granola je skvělá třeba jen zalitá rostlinným nebo jiným mlékem nebo v bílém jogurtu společně s čerstvým ovocem.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..