Thajské kuřecí satay s arašídovou omáčkou

V Thajsku mají spoustu skvělých věcí, ale pro mě je na špici jednoznačně tamní kuchyně. Vždy barevná, svěží, ale někdy ďábelsky pikantní se skvěle nakombinovanými a čerstvými ingrediencemi. Tyhle výborné kuřecí špízy vám snad aspoň trochu přiblíží chutě, se kterými se můžete v Thajsku setkat na každém kroku, a to doslova! V Bangkoku tyhle špízy dělají venku na každém rohu, na grilu s kolečky, pro místní i pro turisty. To je pak ten pravý kulinářský zážitek.



INGREDIENCE (2 porce)

  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžíce rybí omáčky
  • šťáva ze 1/4 limetky
  • lžíce medu
  • lžička drceného zázvoru
  • lžíce thajské chilli omáčky
  • 1/3 hrnku kokosového mléka
  • 2 kuřecí prsa
  • 3 lžíce arašídové pasty
  • lžíce medu
  • lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce thajské chilli omáčky
  • lžička drceného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody
  • šťáva z 1/2 limetky

RECEPT

1. Nejdříve si připravte marinádu, na kterou budete potřebovat první půlku surovin. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno a smíchejte ze zbytkem ingrediencí (kromě kuřete) z první části seznamu. Pokud budete maso grilovat na ohni, je ještě potřeba, abyste aspoň 30 minut předem namočili dřevěné špízy do studené vody, aby na grilu nezačaly hořet.

2. Všechny ingredience na arašídovou omáčku (z druhé části seznamu) včetně nadrobno nakrájeného česneku smíchejte v malém hrnci a vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Hotovou omáčku servírujte do hlubší malé misky, do které si můžete kuřecí satay přímo namáčet. Můžete ji ozdobit také pár nasekanými arašídami.

3. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte kolmo ke směru svalových vláken na asi 2 cm tlusté hranoly. Maso pak pravidelně napíchněte na připravené špízy a začněte grilovat. Obě strany budou chtít tak 5 minut opékání. Doba grilování ale závisí na mnoha okolnostech – jak velké kousky masa máte, na čem grilujete a při jaké teplotě. Doporučuju vám nejlépe největší kus masa naříznout a zkontrolovat, zda je kuře hotové. Se syrovým kuřecím masem není radno si zahrávat. Vždy si tedy musíte být jistí, že maso, které servírujete, je stoprocentně propečené.

4. Hotové kuřecí satay servírujte posypané čerstvým nasekaným koriandrem, s čerstvou zeleninou, teplou arašídovou omáčkou a několika limetami na pokapání hotového špízu. Dobrou chuť 🙂




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..