Pečené pomerančové donuty s cukrovou polevou

Tahle pečená verze klasických smažených donutů je méně mastná a těsto má taky trochu jinou konzistenci. Je tak trochu dortové. Přesto jde ale o skvělý dezert, který může mít díky různým polevám i mnoho chutí. Já jsem pro dnešek zvolila tyto pečené pomerančové donuty, protože kombinace kyselých citrusů a sladké cukrové polevy je prostě perfektní.  Jaké další vymyslíte vy?


Pečené pomerančové donuty


INGREDIENCE (asi 18 malých donutků)

  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • lžička drcené sušené pomerančové kůry
  • špetka soli
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce oleje
  • 200 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 2 pomeranče
  • asi 6 lžic moučkového cukru

RECEPT na pečené pomerančové donuty

1. Nejdříve si zapněte troubu a předehřejte ji na 200 °C. Do mísy od robota odměřte třtinový cukr a nechte ho pořádně rozmíchat s povoleným máslem. Jakmile je směs hladká, přidejte za stálého míchání pomerančovou kůru, špetku soli,  mléko a olej, poté i odměřenou mouku s pečicím práškem. Nakonec do mísy vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče.

2. Papírovou utěrku jemně namočte do oleje a pak s ní vytřete formu na donutky tak, aby byla trochu mastná, ale netekl z ní olej. Hotové těsto přemístěte do pevnějšího sáčku, ten pevně uzavřete tak, aby v něm bylo co nejméně vzduchu a jeden spodní rožek odstřihněte, aby vznikla asi centimetrová díra. Tou pak těsto plňte do půlky formy. Ne víc, protože jakmile donutky naskočí, měla by v nich pořád uprostřed zůstat díra.

3. Naplněnou formu vložte do nahřáté trouby a pečte asi 15 minut, než všechny donutky zezlátnou. Hned po vytáhnutí z trouby je opatrně vysypejte na mřížku a nechte vychladit. Jakmile zchladne i forma, můžete ji znovu naplnit zbytkem těsta a postup od 2. bodu opakovat.

4. Šťávu z jednoho pomeranče zamíchejte s asi 6 lžícemi moučkového cukru. Poleva by měla být tekutá tak akorát, aby zůstala na povrchu donutu a nestekla celá dolů. Pokud je moc řídká, přidejte více cukru. Pokud příliš hustá, přidejte pár kapek pomerančové nebo citronové šťávy. V rozmíchané polevě namáčejte vychladlé donuty horní stranou a dejte je okapat zpět na mřížku. Pokud chcete, můžete na čerstvou polevu nasypat ještě něco na ozdobu, třeba čokoládové hoblinky nebo jiné cukrové zdobení.


Pečené pomerančové donuty

Pečené pomerančové donuty

Pečené pomerančové donuty

Pečené pomerančové donuty

Pečené pomerančové donuty

Pečené pomerančové donuty



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..