Únor v kuchyni

Únor je tady a s ním i další vlna chladného počasí a čerstvého sněhu. S přibývající zimou budeme, stejně jako v lednu, opět ubírat ze zásob kořenové zeleniny. Pokud jste zastánci vaření ze sezonních surovin, pak v únoru určitě sáhnete po mrkvi, celeru, červené řepě nebo topinamburech. Pochutnat si můžete taky na růžičkové kapustě, pórku nebo květáku. Dalšími plodinami vhodnými ke zpracování v únoru jsou jablka a hrušky, citrony, pomeranče, grepy, granátová jablka nebo třeba řeřicha.



Podle církevního kalendáře vrcholí v únoru období masopustu. V kuchyni ho poznáte především na Tučný čtvrtek, který letos připadá na 8. února. Podle tradice se máte tento den najíst co nejvíce, nejlépe mastné a k tomu pivo, abyste byli připravení na nastávající 40denní půst. Největší masopustní oslavy pak začínají na Masopustní neděli (11. února), kdy se pořádaly velké taneční zábavy s bohatými hostinami, na kterých se podávaly hlavně slavné masopustní koblihy smažené na másle, boží milosti, klobásy nebo slanina. Oslavy probíhaly až do Masopustního úterý, kdy úderem půlnoci začínal půst. Na Popeleční středu ráno hospodyně podávaly ke snídani kávu s mlékem a mastné rohlíky, oběd už byl ale striktně postní a skládal se většinou z čočky a vejce, sýra a chleba, v chudších rodinách pak z vařené krupice s povidly nebo pečených brambor.



Kdo spíše než české tradice slaví raději moderní globální svátky, ten určitě nezapomene na svatého Valentýna ve středu 14. 2. Narozdíl od tradičního prvního postního dne je Valentýn spíše svátkem čokolády, drobných sladkostí a dobrých dezertů.



 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..