Domácí koblihy s višňovou náplní sypané cukrem

Když se zeptám, které jídlo vás jako první napadne, když slyšíte slovo “masopust”, asi to pravděpodobně budou právě smažené masopustní domácí koblihy. V dnešní době jsou tyhle kulaté lahůdky spíše doménou komerčních pekáren a supermarketů, kde je stěží dostanete ještě týž den, kdy se smažily. Věděli jste, že klasické koblihy, které v obchodech koupíte, jsou předsmažené a pouze rozmražené? To už není taková ňamka, že? Koblihy se zkrátka ve většině domácností už bohužel nedělají. Já si ale dodnes pamatuju výborné babiččiny čerstvé koblížky s povidly nahoře, které jsme jedli opravdu hned po vychladnutí. Moc ráda si zavzpomínám i nad těmahle skvělýma višňovýma koblihama, které vám dnes představím.


Domácí koblihy s višňovou náplní

 


INGREDIENCE (asi 14 velkých koblih)

  • 1/2 čerstvého droždí
  • 30 g třtinového cukru
  • 120 ml mléka
  • 30 g povoleného másla
  • 1 žloutek
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce rumu
  • lžička sušené citronové kůry
  • špetka soli
  • sádlo, olej nebo přepuštěné máslo na smažení

RECEPT na domácí koblihy s višňovou náplní

1. V malé mističce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru. Míchejte tak dlouho, dokud nebude směs tekutá. Ano, to opravdu jde 🙂 Pak k ní přidejte trochu vlažného mléka a lžíci mouky a nechte na 10 minut odstát. Během této doby by se měly kvasnice probudit a na hladině začít tvořit bubliny.

2. Mezitím si v míse od robota vařečkou rozmíchejte povolené máslo a zbytek cukru. Na to, aby za vás odvedl práci robot, je to jen malá dávka. Pokud ale budete dělat dávku dvojitou, robot už to zvládne. Hned jak pořádně promícháte máslo s cukrem a taky  kvásek začne pěnit, přidejte ho k máslové směsi a zapněte robota. Citronovou kůru a rum přidejte do mísy, pak po lžících přidávejte mouku a po kouskách přilévejte mléko.

3. Jakmile budete mít všechny suroviny zapracované, nechte ještě robota pár minut těsto zpracovávat. Měl by vám vytvořit vláčné sametové těsto. To zakryjte čistou utěrkou a dejte na hodinu na teplé místo vykynout. Pokud půjde vše podle plánu, bude těsto až třikrát větší, dejte mu tedy dostatečný prostor. Pomoci si můžete troubou, kterou velmi krátce nahřejete na 50 °C a po vypnutí do ní zakrytou mísu s těstem vložíte.

4. Vykynuté těsto opatrně přendejte na jemně pomoučený vál a vyválejte ho na asi 2cm placku. Z té pak vykrajujte skleničkou nebo menším hrnečkem pravidelná kolečka. Ta nechte dalších 30 až 40 minut zakrytá utěrkou ještě jednou vykynout.

5. Teď je čas na rozpálení tuku, na kterém jste se rozhodli koblihy usmažit. Já mám na smažení nejraději přepuštěné máslo, ale toho mi sem přijde škoda. Tuku je potřeba celkem velké množství a navíc se pak vyhodí. Koblihy jsem zkoušela smažit na sádle i na oleji a v jejich výsledné chuti jsem neviděla příliš velký rozdíl. Použijte tedy ten tuk, který sami uznáte za vhodný.

6. Do menšího nebo středního hrnce dejte minimálně 3cm vrstvu tuku a nechte ji zahřívat pomalu na středním plameni. Do pořádně rozpáleného tuku vkládejte jednotlivá kolečka nejlépe horní stranou dolů a na prvních 20 sekund hrnec přikryjte pokličkou, díky tomu koblihy krásně vyběhnou nahoru. Jakmile vidíte, že jsou po krajích hnědé, otočte je, hrnec nezakrývejte a dosmažte i druhou polovinu. Hotové koblihy vyndejte z tuku na několikavrstvou papírovou utěrku, která z nich vysaje přebytečný tuk.

7. Zchladlé domácí koblihy naplňte pomocí zdobícího sáčku višňovou (nebo jakoukouliv jinou marmeládou) a zlehka posypejte moučkovým cukrem.


Domácí koblihy s višňovou náplní

Domácí koblihy s višňovou náplní

Domácí koblihy s višňovou náplní

Domácí koblihy s višňovou náplní

Domácí koblihy s višňovou náplní

Domácí koblihy s višňovou náplní



1 thought on “Domácí koblihy s višňovou náplní sypané cukrem”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..