Pórkový krém s praženými slunečnicovými semínky

Další jednoduchý recept na velmi dobrý zeleninový krém, který krásně zahřeje jako polévka při obědě nebo jako plnohodnotná večeře.



INGREDIENCE

  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo přepuštěného másla
  • 1 stonek pórku
  • 1 střední brambor
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 3 lžíce smetany

RECEPT

1. Cibulku oloupejte a nakrájejte na proužky, ty pak vhoďte do hrnce na rozpálený tuk. Cibuli opékejte na středním plameni než zesklovatí a během toho připravte pórek. Pořádně ho omyjte, podélně rozpulte a nakrájejte na půlcentimetrové proužky. Krajové části u kořenů a na konci stonku, kde je pórek nejvíc zelený, odkrojte a vyhoďte. Zbytek pak přihoďte do hrnce k cibulce a obojí nechte na plotně několik minut a míchejte, než začne zelenina jemně zlátnout. Dvě lžíce zeleniny z hrnce vyndejte a odložte si je na ozdobení, do hrnce pak přidejte vodu a nechte asi 20 minut jemně probublávat.

2. Jakmile jsou pórek i cibule dostatečně měkké, směs osolte a rozmixujte na krásně jemný krém. Vraťte do hrnce a pokud je potřeba, tak ještě dokořeňte pepřem nebo sušeným česnekem a dále zahřívejte.

3. Na malé pánvi rozpalte malou lžíci oleje a opražte slunečnicová semínka. Je potřeba je hlídat, protože se mohou rychle spálit. Jakmile semínka jemně ztmavnou a začnou lupat, vypněte plamen, osolte je a přimíchejte k nim půl lžičky mleté sladké papriky. Těsně před podáváním polévku odstavte z plamene a přimíchejte do ní ještě smetanu, která ji dokonale zjemní.

4. Na misku nebo do talíře servírujte jemný krém, ozdobte ho opečeným pórkem, který jste si dříve odložili a opraženými slunečnicovými semínky. Polévku můžete také zakápnout nějakým kvalitním rostlinným olejem, já jsem zvolila dýňový. Dobrou chuť 🙂




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..