Celozrnný citronový velikonoční beránek

Beránek je asi v každé domácnosti velikonoční klasika. Já jsem ale opět i u tohoto tradičního receptu chtěla zvolit variantu s celozrnnou moukou. A povedlo se. Těsto je krásně vláčné a má perfektní citronovou chuť.



INGREDIENCE

  • 50 g másla
  • 240 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g medu
  • 50 g olivového oleje
  • 200 g jogurtu
  • 1 bio citron
  • třtinový moučkový cukr

RECEPT

1. Hned na začátek si zapněte troubu na 180 °C a formu na beránka vymažte kouskem másla a vysypejte trochou mouky (nebo třeba strouhaným kokosem). Pak ve střední míse rozpusťte máslo, ale jen tak, aby nebylo příliš horké. Ve velké míse smíchejte mouku, sodu a sůl.

2. Ke zchladlému máslu přidejte med, olej a jogurt a pořádně promíchejte. Pak tuto tekutou směs nalijte do suché moučné a opět promíchejte. Z citronu si do střední misky vymačkejte šťávu a ostrouhejte z něho všechnu žlutou kůru na velmi jemném struhadle. Čerstvou kůru použijte opravdu pouze v případě, že máte bio citron. V obyčejných citronech se právě v kůře nachází nejvíce chemie. Pokud tedy neseženete bio citrony, nebo nemáte domácí citrony od babičky, zvolte raději sušenou citronovou kůru.

3. Citronovou šťávu i kůru následně rychle zamíchejte do těsta. Kyselý citron začne hned reagovat se sodou a těsto začne pěnit. Co nejrychleji ho tedy vylijte do připravené formy a hned vkládejte do vyhřáté trouby.

4. Beránka pečte na stálou teplotu asi 35 minut. Občas se podívejte, jestli moc nezhnědl, měl by být spíše světle hnědý. Jakmile se vám bude zdát hotový, zapíchněte doprostřed dřevěnou špejli a pokud ji vytáhnete suchou, nelepivou, je správně upečený. Po vytažení ho nechejte chladnout nejdříve ve formě, po 10 minutách ho můžete opatrně z formy vyndat a nechat ho úplně zchladnout na chladicí mřížce. Po vychladnutí ho posypejte moučkovým cukrem. Beránka krájejte, až je úplně studený, do té doby není úplně pevný a mohl by se rozpadnout. Krásné Velikonoce!




2 thoughts on “Celozrnný citronový velikonoční beránek”

  • Tak teda musim autorce velice podekovat za super beranka, uz jsem jich odzkousela hodne, ale tenhle vyhral . Opravdu jednoduchy recept a jeste k tomu zdravi😊 Akorat jsem pridala na kousky horkou cokoladu 75% a  snedl se cely, a to rovnou hodinu po upeceni. Takze zitra na Velikonoce delam druheho😉😀 a myslim, ze receptik budu vyuzivat i na klasickou babovku😋
    Tak diky moc a tesim se na dalsi mlsani

  • Úžasné!!! Miluju každý nový článek, dokonalé fotky, přehlednost webu, nemluvě o tom, jak mi tečou sliny. Kéž bych nebyla tak líná si ty recepty všechny vyzkoušet 🙂 Jen tak dál !!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..