Celozrnné domácí burgerové bulky

Máte rádi burgery? Kdo by neměl. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí. Dnes už se dá v obchodě sehnat i fajn kvalitní maso a není tedy problém si burgery udělat doma. Jak je to ale s bulkami? Jestli jste někdy zkoušeli koupit ty trvanlivé z obchodů, tak víte, že s čerstvým pečivem mají pramálo společného a na rozdíl od těch domácích ani nejsou tak dobré. Tyto celozrnné domácí burgerové bulky bulky jsou velmi jednoduché na přípravu a pokud počítáte s kynutím, tak i celkem rychle hotové. Navíc jsou s celozrnnou moukou, což je pro mě vždycky plus.


Celozrnné domácí burgerové bulky


INGREDIENCE (6 bulek)

  • 120 ml vlažného mléka
  • lžíce třtinového cukru
  • 20 g kvasnic
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g hladké bílé mouky
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • sůl
  • bílý sezam

RECEPT na celozrnné domácí burgerové bulky

1. V misce velmi krátce ohřejte mléko, jen tak, aby bylo vlažné, do něj pak rozdrobte kvasnice a přisypte lžíci cukru. Pokud bude mléko příliš horké, droždí zabijete a kvásek vám nevzejde, dejte si tedy opravdu záležet na jeho teplotě. Nechte misku s kváskem na teplém místě a dopřejte mu aspoň 10 minut na to, aby vzešel. Pokud se na hladině začnou tvořit bublinky a celá směs zhoustne, máte vyhráno.

2. Po 10 minutách byste měli v misce s kváskem vidět nějaký pokrok. V tom případě můžete do mísy od robota odměřit obě mouky, přidat k nim olej, 1 žloutek a nakonec i samotný kvásek. Zapněte robota a na středním stupni několik minut nechte zpracovávat těsto. To ještě nezapomeňte osolit.

3. Po asi 10 minutách zpracovávání, kdy by výsledkem mělo být krásné jednolité sametové těsto, zakryjte mísu čistou utěrkou a dejte ji na teplé místo na 2 hodiny vykynout. Můžete si k tomu pomoci i troubou, kterou krátce zapnete na 50 °C a mísu do ní vložíte.

4. Po 2 hodinách těsto několikrát znásobí svůj objem. Přendejte ho na vál, který ani nemusíte předem pomoučit. Těsto je krásně sametové a skoro vůbec nelepí. Pokud si chcete ale práci ulehčit, trochou mouky ho podsypat můžete. Jednou krátce propracujte těsto rukama a vytvořte z něho 6 stejnoměrných částí. Ty pak vytvarujte podobně, jako když plníte knedlíky nebo honzovy buchty, jenže tady žádnou náplň dávat nebudete. Jde o to, že potřebujete docílit toho, aby jedna strana bulky byla krásně hladká, tak pak bude tvořit její horní část. Nejdříve tedy udělejte kulatou placku, její okraje potom ohněte doprostřed a vytvořte kuličku, kterou posadíte hladkou částí nahoru.

5. Takto zpracované kuličky položte na pečicím papírem vystlaný plech, přikryjte utěrkou a nechte znovu ještě půl hodiny kynout. Ke konci zapněte troubu na 200 °C. Jakmile bude pořádně rozpálená, rozšlehejte si v misce vidličkou poslední vejce a pořádně jím bulky potřete. Nebojte se zajet i do okrajů, nejen na horní část, protože bulky v troubě dost nakynou. Nakonec je ještě posypejte bílým sezamem a pečte ve vyhřáté troubě asi 18 minut. Občas na ně ale mrkněte a pokud začnou brzy měnit barvu, vytáhněte je o kousek dřív. Správnou barvu od oka poznáte 🙂

6. Než tyhle celozrnné domácí burgerové bulky rozříznete, nechte je pořádně vychladnout. Teď už je jen na vás, čím je budete plnit 🙂


 Celozrnné domácí burgerové bulky

Celozrnné domácí burgerové bulky

Celozrnné domácí burgerové bulky



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..