Meruňkový dort s čokoládovým korpusem

Vždycky v létě peču raději dorty s ovocem, místo těch přeslazených čokoládových, které přijdou vhod v zimě. A tak i na babiččiny kulaté narozeniny jsem vymýšlela nějakou ovocnou alternativu. Nakonec padla karta na meruňky, takže tady máte další ze série čokoládovo-ovocných dortů, které jsou příjemně lehké, což obzvlášť v létě oceníte. Tentokrát je to meruňkový dort 🙂



INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 200 g změklého másla
  • 250 ml mléka
  • 400 g třtinového cukru
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g kakaa
  • lžička instantní kávy
  • lžička jedlé sody
  • lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 400 g zakysané smetany
  • 250 g sýra mascarpone
  • 125 g sýra philadelphia
  • 600 g krémového sýra
  • 100 g moučkového třtinového cukru
  • 800 ml šlehačky
  • sklenička meruňkové marmelády
  • čerstvé meruňky

RECEPT na reruňkový dort s čokoládovým korpusem

1. Dort je ideální péct aspoň den předem. Přes noc korpus pořádně vychladne a krém v lednici ztuhne. Druhý den ráno korpus krémem nazdobte a dejte obojí zpět do lednice, aby se chutě propojily. Odpoledne pak můžete dort  dozdobit a předávat, pokud ho vyrábíte jako dárek, nebo se do něho můžete sami pustit 🙂

2. Troubu si rozehřejte na 190 °C. V míse od robota smíchejte vejce, změklé máslo, mléko a cukr a začněte míchat. Do střední mísy odměřte mouku, přidejte kakao, kávu, sodu, pečicí prášek a špetku soli. Lehce tuto moučnou směs promíchejte a začněte ji pomalu přisypávat k tekuté směsi, kterou zpracováváte v robotu.

3. Jakmile jsou obě složky propojené, přidejte ještě zakysanou smetanu a znovu promíchejte. Protože je výsledný dort dost velký, peču korpus na půlky. Polovinu vytvořeného těsta tedy vlijte do 26centimetrové dortové formy, kde, pokud je to možné, vyložte dno pečicím papírem a vkládejte do vyhřáté trouby.

4. Tento dort peču vždy cca 40 minut. Vždycky ale před vytáhnutím korpusu zkuste dřevěným párátkem, jestli už je těsto hotové a nelepí se. S čerstvě vytaženým korpusem manipulujte jemně, nemá rád nějaké větší otřesy. Formu položte na mřížku a nechte pár minut zchladnout. Po pár minutách opatrně oddělejte formu po stěnách dortu a pak velmi opatrně i jeho dno. Dort na pečicím papíře nechte dál úplně vychladnout na mřížce.

5. Teď je čas na upečení druhé poloviny. Počkejte, až je forma z předchozího pečení úplně vychladlá a dejte péct i druhou část korpusu.

6. V průběhu pečení je fajn připravit si i krém, přestože ho nebudete na dort hned mazat. Protože krému je vážně horda, doporučuju vám ho připravit na půlky. Vyšlehat skoro litr smetany není jen tak, takže já jsem si všechny ingredience na krém rozdělila napůl a tak jsem ho taky připravila. Tento způsob vám navíc umožní udělat dvě příchutě nebo barvy krému, pokud chcete dort nějak ozvláštnit. Já jsem dělala jeden klasický a druhý se lžící kakaa navíc.

7. V míse od robota začněte šlehat všechny tři druhy sýrů a pomalu přisypávejte moučkový cukr. Jakmile je všechno propojené, začněte postupně přilévat šlehačku. Do krému se hezky zašlehá a ten pak bude nádherně nadýchaný. Pokud chcete dvoubarevný krém, do jedné poloviny přidejte ještě nakonec lžíci kakaa a lehce zamíchejte. Krém nechte přes noc odpočinout v lednici.

8. Druhý den oba korpusy zarovnejte a pečlivě rozřízněte na poloviny. Teď záleží na vás, jak budete dort krémem plnit. Jelikož jsem měla dvě barvy a příchutě krému, dělala jsem na každém korpusu střídavě soustředné kruhy bílého a hnědého krému tak, aby bylo zvenku vidět, že se příchutě střídají.

9. Pokud chcete mít dort potřený krémem celý, rozdělte si krém na 5 částí. Jestli chcete, aby vypadal tak, jako ten na fotce, pak stačí části 3, tedy pouze mezi jednotlivými vrstvami korpusu. Každou vrstvu korpusu vždy potřete 1/4 připravené marmelády a poté odpovídající části krému. Ve výsledném dortu se pak krásně doplňuje chuť marmelády se sýrovým krémem.

10. Vršek a zdobení dortu jsem pak vyřešila tak, že jsem ho potřela zbytkem marmelády, posypala kakaem a ozdobila čerstvými květy pivoněk a omytými a vypeckovanými meruňkami. Jestli se do tohoto receptu pustíte, budu moc ráda za komentář, jak se vám meruňkový dort povedl 🙂


Meruňkový dort

Meruňkový dort

Meruňkový dort

Meruňkový dort

Meruňkový dort



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..