Mléčný řez

Určitě nejen děti milují klasické mléčné řezy, studený kakaový dezert z lednice. Já jsem si tuhle verzi oblíbila nejen proto, že obsahuje moje milované mascarpone, ale taky proto, že je v něm minimum cukru a žádná mouka. Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete si do těsta dávku cukru zvýšit. Já ale upřednostňuju víc chuť kakaa než cukru, takže je tohle pro mě ideální poměr. Řezy jsou skvělé sice už po upečení, ale na druhý den jsou nej. Po pár hodinách v lednici se nejenom daleko lépe krájí, ale hlavně se všechny chutě propojí a je z toho ten klasický mléčný řez, jak ho známe.


Mléčný řez

 


INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 40 g třtinového moučkového cukru
  • 100 g krémového sýra
  • 40 g kakaa
  • 300 g mascarpone
  • lžíce cukru
  • 100 ml 33% smetany

RECEPT na domácí mléčný řez

1. Nejdříve si předehřejte troubu na 160 °C. Do střední mísy oddělte žloutky od bílků a bílky šoupněte rovnou do mísy od robota a začněte je se lžičkou cukru šlehat. Až se vytvoří hladký pevný sníh, přendejte ho do čisté mísy a v robotu začněte zpracovávat žloutky s cukrem a krémovým sýrem. Jakmile je směs hladká, snižte rychlost robota a opatrně přidávejte kakao.

2. Teď končí práce robota a začíná práce ruční. Do hotové směsi pomalu a lehce přidávejte po kouskách sníh. Těsto spíš nadzvedávejte stěrkou, než byste ho míchali, abyste ze sněhu nevyhnali všechny bublinky. Plech si vyložte pečicím papírem a dobře promíchanou hmotu na něj vylijte. Dávka vyjde asi na polovinu velkého plechu, který ale není potřeba ničím ohraničovat. Směs je celkem hustá, takže bude držet přesně tam, kde ji dostanete. Stěrkou ji rozetřete do tvaru obdélníku na výšku asi 0,5 cm a vložte do vyhřáté trouby na 15 minut.

3. V průběhu pečení vám ještě robot pomůže se zpracováním krému. Začněte šlehat mascarpone, do kterého můžete, ale nemusíte pro oslazení přidat lžíci moučkového cukru. Poté přilijte i smetanu a nechte šlehat, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému. Ten pak přendejte do čisté mísy a dejte vychladit do lednice.

4. Upečené těsto opatrně přendejte na pečicím papíře na mřížku a nechte úplně vychladit. Po vychlazení těsto rozpulte. Jedna polovina bude sloužit jako základ, který naplníte krémem a tou druhou polovinou ho přikryjete. S upečeným plátem je ale potřeba zacházet opatrně, abyste ho nepotrhali. Nejlepší způsob, jak ho dostat z pečicího papíru, je ho opatrně převrátit a papír z něj lehce sloupnout. Teď máte hotový jeden velký řez. Ten dejte na pár hodin vychladit do lednice.

5. Po pár hodinách se vám bude mléčný řez lépe krájet i jíst. Nakrájejte ho na klasické delší obdélníky, nebo třeba na malé trojuhelníčky, pokud chcete obměnu. Podávejte ho jako lehkou svačinu nebo dezert, nejlépe s dezertní vidličkou.


Mléčný řez

Mléčný řez

Mléčný řez

Mléčný řez

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..