Karamelizované švestky na másle s vanilkou a skořicí

Protože nemám švestky úplně v lásce, ležely mi v lednici poměrně dlouhou dobu. Hledala jsem nějaký koláč nebo něco, co by se dalo upéct, ale nenašla jsem nic, co by se mi líbilo a mělo úspěch i doma. A tak jsem si řekla, že každé ovoce snese máslo a cukr a nějaké to koření, které se zrovna k tomu konkrétnímu druhu hodí. No a na švestky tenhle návod fungoval překvapivě dobře! Karamelizované švestky jsou ještě lepší ve verzi pro dospělé, a to když k nim těsně před podáváním přilijete kapku rumu na ovonění 🙂


Karamelizované švestky


INGREDIENCE (2 porce)

  • 2 lžíce másla
  • 20 švestek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka sušené drcené vanilky
  • špetka skořice

RECEPT NA KARAMELIZOVANÉ ŠVESTKY

1. Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Než se tak stane, očistěte a vypeckujte si švestky. Pokud máte v lednici třeba zbytek nějakého jiného bobulového ovoce, klidně ho přidejte. Dokážu si tam představit i ringle, blumy nebo třeba borůvky. Ovoce nechte na másle zpěnit a chvíli opékejte. Švestky změknou a možná se trochu rozvaří, ale to není na škodu.

2. Po chvíli na pánev přisypejte cukr a nechte ho chvíli bez míchání zkaramelizovat. Jakmile začne cukr hnědnout, přidejte vanilku a skořici, promíchejte se švestkami a můžete podávat.

3. Karamelizované švestky na másle jsou skvělé jako snídaně třeba na řeckém jogurtu. Určitě je ale můžete použít i na dochucení ovesné kaše nebo třeba na opečený toast s krémovým sýrem. Fantazii se v tomto případě meze nekladou a já věřím, že i vy si najdete nějaké jídlo, které bude s karamelovýma švestkama ještě lepší. Dobrou chuť 🙂


Karamelizované švestky

Karamelizované švestky

Karamelizované švestky



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..