Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem

Recept na crostatu je super rychlý, takže je to ideální jídlo pro nečekané návštěvy. Naplnit ji můžete podle své fantazie. Nejlepší jsou kombinace podobných druhů ovoce, ale určitě oslníte i s její slanou verzí, kterou si představíme dnes. V ideálním případě by těsto mělo před pečením 2 hodiny odpočívat v lednici. Pokud na to ale nemáte čas, nic se neděje. Tahle celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem bude famózní i bez toho.


Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem


INGREDIENCE

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g másla
  • 3 lžíce ledové vody
  • sůl
  • 200 g kozího sýra
  • 5 zralých fíků
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • chilli
  • vejce

RECEPT

1. V míse od robota odměřte mouku a přikrájejte do ní kostičky studeného másla. Nemusíte ho předem rozpouštět nebo povolit, jak je v ostatních receptech zvykem. Tady potřebujete právě naopak máslo co nejtvrdší. K máslu a mouce přidejte ještě 3 lžíce ledové vody a sůl. Těsto nechte robota promíchávat na vysokou rychlost a mezitím si připravte náplň.

2. Kozí sýr nechte okapat a nakrájejte ho na menší kousky velikosti jednoho sousta. Fíky omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte na plátky. Rozmarýn omyjte a otrhejte ho z tuhých stonků. Teď je také ten správný čas na rozehřátí trouby. Nastavte ji na 200 °C.

3. Pokud se těsto ani po několika minutách nedaří spojit, můžete k němu přidat ještě jednu nebo dvě lžíce vody. Raději mu ale dejte chvilku míchání navíc. Jakmile je těsto jednolité, vyválejte ho na lehce pomoučené pracovní ploše do asi půl centimetru vysokého plátu. Snažte se, aby tvarem připomínalo aspoň trochu kruh. Určitě ale nemusí být přesný, nijak ho nevykrajujte. To je další věc, kterou na crostatě miluju. Je jedno, jaký tvar výsledná placka má, protože ji na konci budete jednoduše přehýbat.

4. Na hotovou placku rozprostřete střídavě fíky a sýr tak, aby byly v několika vrstvách a těsto bylo zaplněné uprostřed, ale 2 až 3 centimetry od okraje zůstalo čisté. Tyhle okraje totiž budete přehýbat doprostřed, čímž vytvoříte trochu pravidelnější kruh. Náplň ještě jednou osolte a přidejte čerstvý rozmarýn a koření, které máte rádi. Já v tomto receptu doporučuju hlavně čerstvě namleté chilli, které mu dodá správný říz.

5. Připravenou zabalenou crostatu ještě potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby. Čas pečení bude různý. Závisí totiž především na tom, jak moc jste těsto vyváleli nebo kolik vrstev náplně jste do něj dali. Průměrně to ale bude trvat okolo 30 minut. Crostatu v troubě pravidelně kontrolujte. Jakmile její okraje zezlátnou a sýr bude lehce nahnědlý, je ten správný čas ji z trouby vytáhnout.

6. Crostata s fíky a kozím sýrem bude skvělá v teplé i studené verzi. Nabídněte ji hostům jako lehký snack a uvidíte, že se po ní jen zapráší.


Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem

Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem

Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem

Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem

Celozrnná crostata s fíky a kozím sýrem



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..