Tyhle originální americké cookies jsou prostě dokonalé. Jsou skvělé čerstvé, když jsou ještě křupavé, ale snad ještě lepší jsou uleželé týden nebo dva, kdy krásně změknou. Sušenky jsou navíc upečené za chviličku a jsou opravdu výborné v čokoládové i vanilkové variantě. Když jsem tedy hledala dobrotu, kterou budu péct s sebou na hory, cookies byly jasná volba.
V originálním receptu je kombinace s chlebovou moukou, tu ale můžete bez problému nahradit i celozrnnou.

INGREDIENCE
- 280 g másla
- 500 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 280 g hladké mouky
- 260 g chlebové mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 200 g čokolády
RECEPT
1. Na těsto jednoduše vyšlehejte v mixéru povolené máslo s cukrem. Až bude směs pěkně spojená, přidejte postupně obě vejce. Po zamixování vajec můžete přisypat i zbytek všech suchých ingrediencí kromě čokolády. Pokud vám to robot pobere, je to jenom dobře. Já už jsem ale v této fázi přešla k ruční práci, aby se pěkně všechno spojilo a těsto bylo vláčné. Nakonec přidejte ještě čokoládu. Teď to záleží na vaší chuti. Já jsem těsto rozdělila na dvě poloviny, do jedné jsem přidala vanilku a do druhé dvě lžíce kakaa. Skvělé by ale sušenky byly třeba i s kokosem. Teď je čas pustit uzdu vaší fantazii a vaší chuti 🙂
2. Po připravení těsta je fajn nechat ho odpočinout v lednici 24 hodin. Já jsem ale třetinu těsta na zkoušku zpracovala hned a sušenky byly výborné i z čerstvého. Malé kuličky z těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na klasické pečení na 180°. Já jsem sušenky pekla bez dozoru 15 minut, poté jsem sledovala, jak jemně mění barvu a až se mi zdála ideální, tak jsem je z trouby vytáhla. Tady ale zase záleží na tom, jakou máte troubu a jak jste s ní zvyklí pracovat. První várku doporučuju radši hlídat, u druhé už budete přesně vědět 🙂
3. Po vychladnutí máte luxusní sušenky, na kterých si můžete hned pochutnat s horkou čokoládou, nebo je zabalit do krabice připravené na hory. Dobrou chuť 🙂

1 thought on “Cookies s čokoládovými kousky”