Moc tradic doma nedodržujeme. Jednu ale máme zvlášť rádi – a to je sladká snídaně každou neděli. Lívance, palačinky nebo právě vafle si dáváme pokaždé rádi a pokaždé jinak. I díky tomu jsem už na vafle vyzkoušela nespočet receptů, mezi kterými tento opravdu vyniká. Vafle jsou úžasně křupavé! Navíc je v nich celozrnná mouka a jen lžíce cukru, takže nemusíte mít až tak černé svědomí, i když si přidáte 🙂

INGREDIENCE
- čtvrt kostky čerstvého droždí
- lžíce třtinového cukru
- 350 ml vlažného mléka
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- vanilková esence
- špetka soli
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 bílky
RECEPT
- Protože se tyto wafle připravují z kynutého těsta, jako první si nachystejte kvásek. Bude na něj stačit čtvrtka kostky droždí, lžíce cukru a 350 ml vlažného mléka. Po smíchání těchto ingrediencí nechejte kvásek pár minut odpočinout, dokud se na hladině mléka nezačnou dělat malé bublinky.
- Jakmile se kvásek probudí, přidejte k němu 250 g celozrnné pšeničné mouky, špetku soli a vanilkovou esenci. Krátce vypracované těsto dejte alespoň na půl hodiny vykynout. Můžete ho vložit do trouby zapnuté na nejnižší stupeň nebo jednoduše položit na topení.
- Než těsto zdvojnásobí svůj objem, připravte si máslo, které budete přidávat povolené. Je dobré jej rozpustit předem a nechat trochu zchládnout, protože horké máslo se do těsta vmíchává hůř.
- Ještě mezitím, než těsto vykyne, vyšlehejte ze 2 bílků pořádně tuhý sníh. K tomu pomůže do bílků přidat špetku soli, pak budou lépe držet. Teď si taky zapněte vaflovač, aby byl už pro první vafle pěkně rozpálený.
- Nyní tedy zbývá velmi jemně do vykynutého těsta přidat rozpuštěné máslo a vyšlehaný sníh. Tak těsto máme a můžeme začít péct! Jak dlouho, to už záleží na konkrétní vaflovači a taky na Vás, jak máte vafle nejraději 🙂
- My jsme dnes servírovali s měkkým tvarohem vyšlehaným s javorovým sirupem, to je totiž moje nejoblíbenější kombinace! Dají se ale podávat s čímkoliv, co máte rádi. Nejlepší je samozřejmě vždycky přidat čerstvé ovoce 🙂 Dobrou chuť!
P.S. Pokud vám vafle zbydou, schovejte je do mrazáku a v týdnu si připravte tuhle parádní snídani do skleničky.



2 thoughts on “Křupavé celozrnné kynuté vafle”