Křupavé celozrnné kynuté vafle

Moc tradic doma nedodržujeme. Jednu ale máme zvlášť rádi – a to je sladká snídaně každou neděli. Lívance, palačinky nebo právě vafle si dáváme pokaždé rádi a pokaždé jinak. I díky tomu jsem už na vafle vyzkoušela nespočet receptů, mezi kterými tento opravdu vyniká. Vafle jsou úžasně křupavé! Navíc je v nich celozrnná mouka a jen lžíce cukru, takže nemusíte mít až tak černé svědomí, i když si přidáte 🙂

 

 

INGREDIENCE

  • čtvrt kostky čerstvého droždí
  • lžíce třtinového cukru
  • 350 ml vlažného mléka
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • vanilková esence
  • špetka soli
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 2 bílky

 

RECEPT

  1. Protože se tyto wafle připravují z kynutého těsta, jako první si nachystejte kvásek. Bude na něj stačit čtvrtka kostky droždí, lžíce cukru a 350 ml vlažného mléka. Po smíchání těchto ingrediencí nechejte kvásek pár minut odpočinout, dokud se na hladině mléka nezačnou dělat malé bublinky.
  2. Jakmile se kvásek probudí, přidejte k němu 250 g celozrnné pšeničné mouky, špetku soli a vanilkovou esenci. Krátce vypracované těsto dejte alespoň na půl hodiny vykynout. Můžete ho vložit do trouby zapnuté na nejnižší stupeň nebo jednoduše položit na topení.
  3. Než těsto zdvojnásobí svůj objem, připravte si máslo, které budete přidávat povolené. Je dobré jej rozpustit předem a nechat trochu zchládnout, protože horké máslo se do těsta vmíchává hůř.
  4. Ještě mezitím, než těsto vykyne, vyšlehejte ze 2 bílků pořádně tuhý sníh. K tomu pomůže do bílků přidat špetku soli, pak budou lépe držet. Teď si taky zapněte vaflovač, aby byl už pro první vafle pěkně rozpálený.
  5. Nyní tedy zbývá velmi jemně do vykynutého těsta přidat rozpuštěné máslo a vyšlehaný sníh. Tak těsto máme a můžeme začít péct! Jak dlouho, to už záleží na konkrétní vaflovači a taky na Vás, jak máte vafle nejraději 🙂
  6. My jsme dnes servírovali s měkkým tvarohem vyšlehaným s javorovým sirupem, to je totiž moje nejoblíbenější kombinace! Dají se ale podávat s čímkoliv, co máte rádi. Nejlepší je samozřejmě vždycky přidat čerstvé ovoce 🙂 Dobrou chuť!

P.S. Pokud vám vafle zbydou, schovejte je do mrazáku a v týdnu si připravte tuhle parádní snídani do skleničky.

 

 

 

 



2 thoughts on “Křupavé celozrnné kynuté vafle”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..