Ztracená vejce na toastu s domácí slaninou

Tento recept je vlastně obdobou klasiky vejce Benedikt, kde je sice taky základem ztracené, neboli zastřené vejce, ale ostatní suroviny jsou trochu jiné. Ztracené vejce se úžasně hodí nejen na toast, ale třeba do salátů nebo na ozdobení některých polévek. Jeho příprava není tak těžká, jak se může na první pohled zdát. Zkuste se do něj pustit. Třeba se z něj stane Vaše nejoblíbenější úprava vajec, stejně jako u mě 🙂

 

 

INGREDIENCE (2 porce)

  • 4 vejce
  • 4 plátky slaniny
  • 4 plátky celozrnné bagety
  • rukola
  • řecký jogurt
  • sušený česnek
  • sůl a pepř

 

RECEPT

  1. Jako první si přichystejte dresing, abyste ho mohli dát ještě na chvíli vychladit. Já dělám bleskurychlý dresing z bílého jogurtu, do kterého namelu sušený česnek a přidám sůl. Výborné je v něm i kari koření, často taky přidáváme thajskou sladkou chilli omáčku.
  2. Teď přichází čas na rozehřátí grilu, případně toasteru. Pokud máte gril, dejte na něj péct plátky bagetky, případně nějakého menšího chleba. Prostě tak, aby to bylo tak akorát pod jedno vajíčko 🙂 Po chvíli na gril přidejte i plátky slaniny. Pokud slaninu nemusíte, můžete ji nahradit šunkou, chuť bude také skvělá. Jestli nemáte gril a toasty připravujete v toasteru, hoďte maso klidně na pánev.
  3. Když se nám griluje pečivo i maso, je konečně čas na vejce. Pokud vaříte pro dvě osoby, dejte vařit vodu do dvou vyšších hrnců zároveň. V každém hrnci můžeme dělat najednou jen jedno vejce, tak si to trochu urychlete 🙂 Voda v hrnci nesmí nikdy úplně vařit, tak by se Vám vejce rozbilo. Jakmile tedy uvidíme malé bublinky stoupající nahoru, přidejte trochu octa a vyklepněte vejce do malé misky. Tu používáme proto, abychom mohli vejce co nejblíže přiblížit hladině a neházeli ho tam z výšky. Jenom tak se Vám může hezké zastřené vejce podařit. V hrnci pomocí vařečky udělejte vodní vír. Doprostřed něj pak nechte z misky sklouznout vejce. To by díky víru mělo pěkně držet tvar. Vejce takto mírně vaříme asi 7 minut. Občas si ho můžete nadzdvihnout vařečkou a pokud se Vám bude zdát dobře udělané, vejce vyndejte a vložte na několik sekund do misky s ledovou vodou.
  4. Teď už stačí všechny naše ingredience propojit. Na čerstvé toasty položte opečenou slaninu, na tu několik lístků rukoly a nahoru ztracené vejce. Nakonec ještě zalejte dresingem a můžete podávat.

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..