Tohle je kupodivu první recept na blogu, u kterého použijeme avokádo. Říkám kupodivu, protože avokádo naprosto miluju! Tohle ovoce s ořechovou chutí má v sobě hodnotné rostlinné tuky a díky tomu se dá použít v některých receptech například jako náhrada másla při pečení některých moučníků. Skvělé je i v salátech nebo různých salsách. My si ho ale dnes dáme jednoduše na semínkovém chlebu s vejcem – avokádo a na hniličku uvařené vejce je totiž ta nejlepší kombinace. A nejen chuťová, ale i barevná 🙂
INGREDIENCE
- celozrnný nebo semínkový chleba
- avokádo
- krémový sýr
- vejce
- sušený česnek
- pepř a chilli
- olivový olej
RECEPT
- Tento recept začíná v podstatě už v obchodě. Musíte totiž vybrat krásné zralé avokádo, nebo si koupit nezralé a vydržet to, dokud vám nedozraje doma. Avokádo je specifické v tom, že pokud ho použijete moc brzo nebo naopak trochu později, než je jeho ideální čas zralosti, nebude až tak dobré.
- Nejdříve dejte vařit vodu v hrnci. Osolte ji a přidejte ocet. Jak začne voda jemně vařit, vložte do ní dvě vejce a odměřte čas na 7 minut. Pokud nechcete vejce hniličku, ale máte raději udělané úplně, nechte je vařit klidně 10 minut.
- Mezitím si připravte avokádo. Ostrým nožem jej podélně kolem pecky rozpůlte. Vezměte každou polovinu do jedné dlaně a otočte na pecce tak, že se poloviny oddělí. Pak pecku odstraňte a lžičkou vydlabejte dužinu. Na jeden krajíc chleba rozložte nakrájené avokádo, pokapejte ho olivovým olejem a okořeňte čerstvě namletým pepřem.
- Teď přichází na řadu vejce. Na druhý krajíc chleba naložte nakrájené vejce, okořeňte čerstvě namletým sušeným česnekem a chilli. Nyní stačí oba krajíce spojit a tak vyrobit sendvič 🙂




1 thought on “Sendvič s avokádem a vejci”