Jestli máte rádi asijskou kuchyni, určitě jste už narazili na typický indický chleba naan. Je skvělý hlavně jako příloha ke kari, podává se s hummusem nebo dalšími pomazánkami. Naan si můžete koupit domů na dopek, nejlepší je ale vždycky udělat si vlastní. Pokud vám zbyde, dejte ho v sáčku do mrazáku, pak stačí jen na chvíli ohřát v troubě a bude jako čerstvě upečený 🙂
INGREDIENCE (8 placek)
2 lžíce medu
půlka čerstvého droždí
200 g celozrnné mouky
200 g hladké mouky
3 lžíce bílého jogurtu
sůl, sušený česnek
lžička prášku do pečiva
1 vejce
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
RECEPT
Do mísy od robota nalijte hrnek teplé vody, v té potom rozpusťte med a přidejte rozdrobené čerstvé droždí. Nechte 5 minut odpočinout, než se droždí vzbudí.
Jakmile jsou na hladině vytvořené malé bublinky, můžete pokračovat dál. Ke směsi přidejte obě mouky, jogurt, vejce a prášek do pečiva a okořeňte solí a sušeným česnekem. Takto těsto v robotu míchejte nástavcem na kynutá těsta, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy. Pokud se těsto stále moc lepí, můžete přidat trochu mouky. Jakmile je těsto hotové, umístěte ho na nějaké teplé místo a nechte hodinu kynout.
Nyní si v pánvi rozpusťte máslo. Do toho pak přidejte nasekaný česnek, který máslo krásně ovoní a na mírném plameni nechejte asi 2 minuty. Poté česnek vyndejte a máslo nechejte pomalu zchládnout. Po hodině by mělo těsto zhruba zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto si rozložte na pomoučenou plochu a rozdělte na 8 dílů. Z každého udělejte menší kuličku, kterou později rozválíte na tenkou placku. Tu pak z obou stran natřete česnekovým máslem, které jste si dříve připravili a vložte na rozpálenou pánev. Jakmile se na chlebu začnou z horní strany dělat bubliny, otočte ho. Opékat stačí chvilku, pokračujte tak se všemi plackami.
3 thoughts on “Indický chleba naan”