Díky mé dávné návštěvě Thajska jsem si neskutečně oblíbila asijskou a hlavně tu thajskou kuchyni. A jejím základem je právě thajské kari. Dnes jsem zvolila červenou variantu doplněnou kuřecím masem a mrkví. Tohle jídlo je jednoduché a moc dobré, ale pokud nejste fanoušci pikantních chutí, nepouštějte se do něho. Díky tomu, že se zde jako základ používá kari pasta, je opravdu pikantní a této chuti se prostě nevyhnete.
INGREDIENCE (2 porce)
2 ks kuřecích prsou
2 velké mrkve
střední cibule
kokosový olej
červená kari pasta
kokosové mléko
2 lžíce třtinového cukru
lžíce rybí omáčky
citronová tráva
limetková šťáva
koriandr
RECEPT
Nejdříve si připravte kuřecí prsa a mrkev. Maso očistěte a nakrájejte na malé kousky, asi jako sousto, které byste rovnou snědli. Maso pouze osolte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo na úzké proužky, záleží, jak to máte rádi 🙂
Nyní nakrájejte cibuli na půlkolečka a osmahněte ji na kokosovém oleji ve woku nebo jiné velké pánvi. Až bude cibulka měkčí, přidejte k ní asi lžičku kari pasty. Jestli máte rádi ostřejší jídla, můžete dát klidně víc. Raději ale opatrně, kari pastu můžete přidat i v průběhu vaření po ochutnání omáčky. Jakmile přidáte kari pastu na pánev, stále ji míchejte, aby se pasta nepřichytila. Asi po minutě přidejte kuřecí maso a nechejte společně opékat, dokud se maso nezatáhne.
V tuto chvíli přichází na řadu zbytek ingrediencí. Jak bude maso zatažené, přidejte kokosové mléko, mrkev, rybí omáčku, citronovou trávu, šťávu z limetky a cukr. Směs nechte na středním plameni probublávat. Účelem je, aby se uvařilo maso a mrkev a omáčka jemně zhoustla.
Chvíli před podáváním si můžete připravit čerstvý koriandr. Otrhejte z něj lístky, kterými pak posypejte hotový pokrm. Lístky koriandru jsou krásné a jídlo nejen okoření, ale i ozdobí. Stonky koriandru nevyhazujte, ale nakrájejte je nadrobno a přidejte do kari.
1 thought on “Thajské červené kuřecí kari s mrkví”