Jestli se snažíte alespoň někdy místo klasického pečiva najít v obchodech celozrnnou variantu, určitě uvítáte tento naprosto jednoduchý recept na domácí celozrnný semínkový chléb, který máte i s pečením za hodinu a půl na stole. Hotový chleba si můžete vychutnat třeba s oříškovým máslem a jahodami, s přírodním sýrem a červenou řepou nebo čerstvou zeleninou, nebo se sýrem, ořechy a medem.
INGREDIENCE
1,5 hrnku teplé vody
půlka sušené droždí
2 lžičky cukru
2 lžičky olivového oleje
2 lžičkyocta
175 g špaldové mouky
175 g celozrnné mouky
RECEPT
Nejdříve do mísy od robota nalijte teplou vodu, do ní pak vysypte polovinu sáčku sušeného droždí a cukr, který droždí pomůže se probudit. Po několika minutách, kdy by se na povrchu vody měly začít objevovat bublinky, přidejte ocet a olej. Nyní můžete místu přesunout přímo do robota a začít pozvolna mixovat.
Postupně přidávejte mouku zatímco se těsto pomalu míchá. Nakonec přidejte do těsta sůl a můžete i další koření. Pokud nebudete chtít na chleba dávat něco sladkého, přidejte do těsta klidně sušený česnek nebo chilli, případně další bylinky.
Hotové těsto, které bude ještě hodně tekuté, nechejte v míse, přikryjte ho čistou utěrkou a dejte na teplé místo hodinu kynout.
Jakmile těsto vykyne, zapněte troubu na 180 °C. Protože nebudete dávat chleba do trouby hned, stihne se krásně předehřát. Těsto vylijte do podlouhlé formy, kterou jste předtím vyložili pečicím papírem nebo alespoň vymazali olivovým olejem. Povrch chleba posypejte slunečnicovými nebo dýňovými semínky a nechte jej znovu nakynout, dokud nebude trouba správně vyhřátá.
Pak už stačí jen hodinu péct. Že je chleba správně upečený poznáte podle špejlového testu nebo podle toho, že se okraje těsta začnou odlepovat od okrajů formy. Chléb po vyjmutí z trouby vyjměte i z formy a nechte jej vychladnout na kovové mřížce.
1 thought on “Domácí celozrnný semínkový chléb”