Miluju banánový chleba, a tak kromě toho klasického chci zkusit i co nejvíce jeho variant. Tohle je první z nich – banánový chleba s datlemi.
INGREDIENCE
4 zralé banány
3 lžíce agávového sirupu
200 g datlí bez pecek
2 vejce
70 g vlažného másla
185 g celozrnné špaldové mouky
lžička skořice
lžička jedlé sody
lžička kypřícího prášku
RECEPT
Jako první je potřeba připravit si banány a datle. Banány doporučuji rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou ve větší míse. Čím zralejší banány k pečení použijete, tím sladší chleba bude. Pokud tedy máte k dispozici fakt hnědé přezrálé banány, můžete z receptu úplně vynechat agávový sirup, který ho ještě více dosladí. Datle buď rozmixujte nebo pokrájejte nahrubo či nadrobno velkým ostrým nožem. Záleží, jestli máte v chlebu rádi větší kousky, nebo ho chcete úplně jednolitý. Datle přidejte do mísy k banánu společně s vejci a pokud chcete, tak i 3 lžícemi agávového sirupu.
Do mísy od robota odměřte mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Robota zapněte a do sypkých ingrediencí pomalu přidávejte ty tekuté. Jakmile se směs celá spojí, hned robota vypněte. Pokud byste těsto moc přemíchali, rozvinul by se v něm lepek a chleba by pak byl hodně hutný. Což přece nechcete 🙂
Troubu předehřejte na 160 °C. Hotové těsto vlijte do předem vymazané a vysypané formy. Já jsem použila klasické máslo, které jsem pak vysypala granolou. To chlebu přidalo skvělou křupavou kůrku navíc. Nahoru na vršek chleba pak položte banán rozkrojený podélně. Hezky ho to ozdobí. Navrch ještě můžete jemně posypat třtinovým cukrem, který se při pečení rozpustí a vytvoří geniální karamel. Chleba vkládejte do předehřáté trouby a pečte asi hodinu a půl.
Chleba si můžete vychutnat s klasickým máslem, s oříškovým máslem, nebo třeba jako francouzský toast.
2 thoughts on “Datlový banánový chleba”