Přestože teď není úplně dýňová sezóna, v obchodech seženete spoustu druhů dýní ještě teď. A odolat máslové dýni, která je dokonalá pečená, jako pyré, nebo v polévce, je fakt těžké! Polévku budete mít hotovou za chvilku. Jestli ale máte čas, můžete dýni místo vaření upéct, polévka má pak ještě lepší chuť.
INGREDIENCE
střední cibule
půlka máslové dýně
3 velké mrkve
kousek čerstvého zázvoru
kapka smetany
dýňová semínka
lžička dýňového oleje
lžíce řeckého jogurt
RECEPT
Nejdříve ve středním hrnci opečte najemno nakrájenou cibulku na oleji. Mezitím si oloupejte mrkve, dýni a zázvor a nakrájejte na menší kostičky, aby se vše rychleji uvařilo. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte mrkev a dýni a ještě chvíli opékejte. Nakonec přidejte zázvor, který se nesmí opékat moc dlouho. Až cibulka zhnědne, nalijte do hrnce tolik vody, aby byla zelenina úplně ponořená a vařte na mírném plameni.
Na malé pánvičce a troše oleje opražte dýňová semínka. Jakmile trochu zhnědnou, přidejte na ně trochu soli a sušený česnek a odstavte z plotny, aby česnek nezhořknul.
Jakmile bude zelenina měkká, odstavte ji z plamene a přesuňte do mixéru. Rozmixujte dohladka a vraťte do hrnce, poté můžete na zjemnění přidat trochu smetany. Pozor ale, aby se vám nesrazila. Po přidání smetany už tedy vypněte plotnu. Nyní je čas na ochucení. Polévku osolte, přidejte sušený (nebo klidně čerstvý) česnek a čerstvě namleté chilli. Pokud jste polévku ochutnali a je skvělá, máte hotovo 🙂
Polévku nejraději servíruju s kapkou řeckého jogurtu a dýňového oleje, které se dají na povrchu přeměnit v krásnou ozdobu. Nakonec posypu ještě praženými dýňovými semínky. Dobrou chuť!
2 thoughts on “Dýňová polévka s mrkví a zázvorem”