Sushi z čerstvého lososa a krevet

Jestli jste milovníci sushi a rádi na něj chodíte do restaurace, vsadím se s vámi o co chcete, že když si ho jednou uděláte sami doma, už si ho nikde jinde neobjednáte. Doma si ho totiž můžete udělat podle sebe, víte, že ingredience jsou opravdu čerstvé a taky cena doma vyrobeného sushi se nedá úplně porovnat s tím koupeným.

 

 

INGREDIENCE

  • nori řasy
  • sushi rýže
  • čerstvá ryba (losos, tuňák), krevety
  • avokádo
  • rýžový ocet
  • wasabi
  • sojová omáčka
  • sezamová semínka
  • rukola

 

RECEPT

  1. Základem každého sushi je samozřejmě rýže. Kupte si prosím v obchodě tu speciální a nezkoušejte to dělat třeba z basmati nebo jasmínky 🙂 Ještě než tedy začnete připravovat rybu, uvařte rýži podle návodu na obale. Běžně je rýži potřeba před vařením několikrát proprat, než je voda v hrnci průhledná.
  2. Jakmile je rýže uvařená, nechte ji vychladnout. Sem tam můžete promíchat, ale pozor, ať rýži zbytečně nerozbijete. Mezitím si můžete připravit náplň do sushi. Pokud máte lososa, zbavte ho kůže a malých kostiček a nakrájejte ho na úzké proužky do maki nebo na nízké obdélníčky na nigiri.
  3. Pokud máte rádi krevety, určitě si je na sushi taky kupte. Osobně doporučuju ty nevyloupené, protože nikdo neudělá nic tak pořádně, jako vy sami. Jestli jste krevety ještě nikdy neloupali, najděte si na YouTube nějaký návod a dejte si na tom opravdu záležet. Příště už to budete mít v ruce.
  4. Stejně jako ryby a krevety si nachystejte i zeleninu, pokud ji chcete použít. My v sushi milujeme avokádo, to nikdy nevynecháme. Dobrá je v něm i rukola, ředkev nebo okurka. Dále je potřeba taky připravit nálev na rýži. Ten tvoří rýžový ocet, cukr a sůl v poměru 6:4:1. Vychládlou rýži jím zlehka pokapejte a postupně zamíchejte.
  5. Teď už se můžete pustit přímo do přípravy sushi. Maki rolky je opravdu lehké udělat. Přichystejte si jednu střední mísu s čistou vodou, ve které si vždy namočíte ruce, aby se vám na ně rýže nelepila. Na pevnou podložku položte řasu nori tak, abyste ji poté mohli srolovat na šířku. Namočte si ruce do studené vody, naberte rýži a rozprostřete ji na první polovinu řasy. Rýži hezky umačkejte, ať řasa nikde neprosvítá a položte na ni náplň – proužek lososa, k tomu trochu rukoly nebo avokádo. Taky můžete použít vyloupané krevety, tuňáka, ředkev, prostě cokoliv, čím chcete mít rolku naplněnou. Jakmile máte hotovo, namočte si znovu ruce do vody a navlhčete na konci tu stranu řasy, kde žádná rýže není. Teď si ruce utřete a začněte rolovat od naplněné poloviny po tu nenaplněnou mokrou. Tím, že jste řasu namočili, se lépe přilepí k sobě a rolka tak bude držet pohromadě. Hotovou rolku odložte do lednice, než si uděláte ostatní, tak se pěkně vychladí a navíc se ingredience trochu propojí a půjde lépe krájet.
  6. Pokud už umíte maki, můžete si udělat také uramaki. To je takové maki naruby 🙂 začněte tím, že na řasu stejným způsobem rozprostřete rýži. Teď ji umačkejte ještě víc, protože rýži bude držet pohromadě jen její lepkavá struktura. Řasu otočte rýží dolů a zabalte do ní náplň tak, že nebude obalená rýže v řase, ale vlastně řasa v rýži. Na povrch rýže pak můžete ještě přilepit sezamová semínka a máte efektní uramaki 🙂
  7. Asi nejjednodušší a taky moje nejoblíbenější druh sushi je nigiri. To jsou vlastně takové malé kopečky rýže, které uhnětete lehce v mokré ruce a na tu položíte plátek ryby, případně krevetu. Teď zbývá nakrájené rolki i kopečky nigiri hezky naaranžovat na nějaký tác nebo velký talíř.
  8. K sushi vždy podávejte zázvor, který se jí mezi jednotlivými sousty a má za úkol zneutralizovat chuť v ústech, abyste si každé kousnutí mohli vychutnat naplno. Dále k sushi nabídněte sojovou omáčku v malé mističce, pokud chcete, můžete se sojovkami trochu zaimprovizovat a najít i jiný druh, který vám bude chutnat. Já třeba miluju sladkokyselou, takže tu můžu jen doporučit. Jako poslední doplněk k sushi by nemělo chybět ani wasabi. Já ho dávám ráda jenom a právě jako malý kopeček na tác vedle rolek, nedávám ho dovnitř, aby si každý mohl přidat tolik, kolik sám uzná za vhodné.
  9. Teď už stačí si tu dobrotu pořádně vychutnat a můžete se těšit na příště. A když toho uděláte víc, můžete si dokonce připravit luxusní oběd na druhý den do práce, jako my posledně! Napište mi do komentářů, jak se vám sushi povedlo a do jakých druhů jste se nakonec pustili 🙂

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..