Pesto z medvědího česneku

Jaro už budu mít od tohoto roku jednoznačně spojené taky se sběrem medvědího česneku, kterého můžete na některých místech v Česku najít nekonečná pole. Až příště pojedete na kole nebo na bruslích po stezce kolem řeky, vedle vás bude tmavý les, mrkněte mezi stromy, jestli se tam náhodou něco nepodobá konvalinkovým listům. Přesně tak jsem se totiž k medvědímu česneku dostala já.

 

 

Hned druhý den po mém in-linovém výletě už jsem v lese byla zase, tentokrát s košíkem nachystaným na dávku čerstvého medvědího česneku. Sbírat ho můžete tam, kde není žádná chráněná oblast a dokud česnek nezačne kvést. Listy po jednom opatrně uštipujte a dávejte pozor, abyste nevytáhli i cibulky. Díky tomu najdete medvědí česnek na stejném místě i další rok.

Čerstvé listy medvědího česneku můžete uchovat v mrazáku, udělat z nich skvělý dip k pečené zelenině nebo právě tohle geniální pesto, díky kterému si můžete chuť medvědího česneku vychutnávat po celý rok. Tento recept bude spíš obecným návodem na zpracování medvědího česneku, než receptem s přesným množstvím ingrediencí. Pesto si totiž můžete zjednodušit na maximum a obejít se bez sýra i oříšků nebo semínek. Prostě a jednoduše umixujte česnek s olivovým olejem a solí a je hotovo 🙂

 

 

INGREDIENCE

  • medvědí česnek
  • olivový olej
  • parmazán
  • piniové oříšky, mandle nebo slunečnicová semínka
  • hrubozrnná mořská sůl

 

RECEPT

  1. Množství ingrediencí v tomto receptu záleží na tom, kolik jste nasbírali česneku a jak velký máte mixér. Já vždy jednoduše napěchuju mixér česnekovými listy, co to jde. Do jedné třetiny výšky je zaliju olivovým olejem, přidám hrst nastrouhaného parmazánu, hrst oříšků nebo semínek a lžičku mořské soli.
  2. Všechny připravené ingredience tedy vložte do mixéru a mixujte, než se z nich stane krémové pesto. Konzistence by měla být polotekutá. Pokud je pesto moc husté, přidejte ještě olivový olej.
  3. Hotové pesto dejte do malých čistých skleniček a celé ho zalijte olivovým olejem, který zabrání zplesnivění. Použít ho můžete nejen do těstovin, ale taky třeba na pečené brambory, do dipu k pečené zelenině nebo na chleba se smetanovým sýrem.

 

 

 



1 thought on “Pesto z medvědího česneku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..