Nejlepší velikonoční mazanec

Pokud hledáte nejlepší recept na mazanec, tak už nepokračujte. Právě jste ho totiž našli! Tento mazanec opravdu krásně nakyne, je úžasně vláčný a jeho máslová chuť a rozinky namočené v rumu do sebe skvěle zapadají. Navíc není ani na přípravu složitý a výsledek rozhodně stojí za to.

 

Máslový mazanec

 

Množství surovin v tomto receptu odpovídá jednomu velkému mazanci. Můžete z něho upéct ale klidně i dva menší nebo tři pidi mazanečky, které vám krásně poslouží jako symbolický velikonoční dárek pro někoho, na kom vám záleží. Já jsem letos zvolila variantu polovičního množství ingrediencí, a tak jsem z celkem tří dávek upekla šest menších mazanců, které udělaly radost všem rodičům i prarodičům. 

 

Máslový mazanec

 

Je jen na vás, jestli na konci receptu mazanec zapletete nebo z něho uděláte bochník. Pokud se rozhodnete pro první variantu, ale nevíte, jak mazanec správně zaplést, určitě na YT najdete spoustu videí s velmi podrobný návodem. Můžete si dokonce vybrat, jestli budete plést ze čtyř nebo ze šesti pramenů. Mně se líbí konečná podoba zaplétání ze čtyř a postup mám už “v ruce”, takže moje volba je jasná. Hotový nenakynutý mazanec zapletený ze čtyř by měl vypadat asi takto.

 

Máslový mazanec

 

No a nakonec už zbývá jen klasická nesmrtelná otázka. S máslem nebo s marmeládou? Já mám mazanec nejraději jen tak s máslem, ale sem tam si dám ráda i se skvělou višňovou nebo meruňkovou marmeládou, kterou nás pravidelně zásobují rodiče i babičky. Budu ráda, když mi do komentářů napíšete, jak si na mazanci nejraději pochutnáváte vy.

 

Máslový mazanec

Máslový mazanec

 

INGREDIENCE

  • 30 g rozinek
  • 1 dcl rumu
  • 100 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • vanilka
  • čerstvá kůra z bio citronu
  • 375 g hladké mouky
  • plátky mandlí

 

RECEPT

  1. Několik hodin nebo nejlépe den před pečením si namočte rozinky do rumu. Mazanec pak bude mít ještě o level lepší chuť.
  2. Jakmile se pustíte do samotného pečení, jako první si rozpusťte máslo, aby ještě před přidáním do těsta stačilo vychladnout. Zároveň s tím si v míse od robota nadrobte droždí do vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.
  3. Do nastartovaného kvásku přidejte 3 žloutky, zbytek cukru, vanilku, špetku soli, citronovou kůru, rum z rozinek a rozpuštěné vychladlé máslo. Nyní začněte robotem zpracovávat těsto a postupně přidávejte mouku. Hotové těsto přikryjte v míse čistou utěrkou a nechejte aspoň dvě hodinky kynout na teplém místě. Úžasně funguje, když na chvíli zapnete troubu na úplně nejnižší stupeň (max. 50 °C) a po vypnutí tam těsto vložíte. Teplo se udrží po celou dobu a těsto krásně vykyne. Pozor ale, troubu vyhřejte opravdu jen trochu, abyste těsto rovnou nezničili.
  4. Po vykynutí by mělo těsto v ideálním případě minimálně zdvojnásobit svůj objem. Zapracujte do něj ještě připravené rozinky. Udělejte z něj bochánek nebo ho zapleťte podle návodu ze 4 nebo 6 pramenů a nechejte ho asi půl hodiny až hodinu kynout.
  5. Teď je čas na rozehřátí trouby na 200 °C.  Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a vložte do rozehřáté trouby.  Pokud jste ho nezaplétali a nechcete, aby vám neřízeně prasknul, ještě před posypáním mandlemi na jeho povrchu udělejte nožem velký kříž. Na původních 200 °C mazanec pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 150 °C a dopékejte dalších asi 50 minut. Že je mazanec hotový poznáte nejen podle barvy, ale klasicky také podle testu špejlí či párátkem.

 

Máslový mazanec

Máslový mazanec

Máslový mazanec



1 thought on “Nejlepší velikonoční mazanec”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..