S nástupem května se v našich lesích objevuje další úžasná surovina, kterou si můžete jít jen tak nasbírat a vymýšlet z ní nové skvělé recepty. Jde o mladé smrkové výhonky, takové to světle zelené zakončení každé větvičky. V kuchyni se dají využít jen mladé výhonky do délky 5 cm, které mají ještě měkoučké jehličí a dají se dobře upravit. Delší větvičky tedy už netrhejte. Při jejich sběru taky prosím myslete na přírodu. Otrhejte jich jen pár z každého stromu, ať po vašem nájezdu nezůstane celý les holý.
Po přinesení smrkových výhonků domů je nejdříve properte ve studené vodě a nechejte okapat. Je spousta receptů, ve kterých můžete mladé smrkové jehličí využít. Já jsem začala jako první se smrkovým sirupem, který je nejen výborný, ale navíc ještě léčivý.
Smrkové výhonky mohou díky své vůni také skvěle ochutit sůl, kterou pak můžete použít třeba na grilování, nebo v podstatě na cokoliv jiného. Pokud máte sůl přímo v mlýnku, stačí nechat jehličí trochu proschnout a potom ho do soli přidat. Pokud solíte rovnou ze solničky, pak vložte sůl spolu s výhonky do mixéru, krátce pomixujte, aby se zrníčka i jehličky rozemlely a promíchaly a nechejte opět proschnout. Smrková sůl krásně ovoní každý steak 🙂
Dalším receptem, kde jsem výhonky využila, byla marmeláda, která nakonec dopadla nad očekávání dobře. Samotné jehličí jsem zkombinovala ještě s rebarborou, takže je chuť o to zajímavější. Marmeláda je fakt moc dobrá, dokonce přemýšlím, že půjdu nasbírat výhonky ještě na další dávku! Na recept mrkněte tady.
Pokud pijete vodu, nebo vodu s citronem, zkuste si do ní taky pár výhonků hodit. Smrk vodu pěkně ovoní a když výhonek sníte, dostanete do sebe i parádní dávku vitaminu C!
Zatím posledním receptem, který jsem z mladých smrkových výhonků vyzkoušela, je smrkový med. Ten se vyrobí velmi jednoduše tak, že v malém hrnci vaříte asi půl hodiny jenom výhonky ve vodě. V té je necháte zchládnout a macerovat do druhého dne. Potom vodu zcedíte, přidáte cukr a vaříte, dokud nezhoustne do konzistence medu.
Poslední fáze mě čeká zítra, takže jsem vážně zvědavá. Každopádně už teď vím, že na smrkové výhonky půjdu znovu, dokud jsou ještě mladé a měkké, což skončí tak v půlce května. A taky už teď vím, že si na ně počkám i příští rok, protože není moc věcí, co můžete jen tak nasbírat v přírodě a udělat z toho takové luxusní recepty 🙂
Zirawko, máte skvělé i když trochu upravené fotky !!!