Datlový dort s karamelem

Tenhle datlový dort je naprosto skvělý, dokonce i pokud nemáte rádi samotné datle (jako já). Sice je pravda, že s karamelovým přelivem by bylo dobré úplně všechno, ale takhle kombinace datlí a karamelu je fakt dokonalá 🙂

 

 

INGREDIENCE

  • 250 g sušených vypeckovaných datlí
  • zarovnaná lžička jedlé sody
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • vanilka
  • skořice
  • špetka soli

 

RECEPT

  1. Nejdříve si v mixéru rozemelte vypeckované datle. Pokud chcete, můžete je pouze nakrájet na menší kousky, pak budou v dortu cítit přímo kousky datlí. Přendejte je do malého hrnce a zalejte 160 ml vroucí vody, kterou jste připravili v rychlovarné konvici. Přiveďte znovu k varu a odstavte z plotny. V tuto chvíli opatrně přidejte jedlou sodu a začněte jemně míchat. Datle začnou nabývat na objemu a začne se tvořit pěna.
  2. Předehřejte troubu na 180 ° a v mikrovlnce v hrnečku si rozpusťte máslo. Ve větší misce začněte šlehat vejce s cukrem. Rozpuštěné máslo pak přidejte do datlové směsi.
  3. Nyní do misky s vejci a cukrem přisypejte mouku, kakao, vanilku, skořici a špetku soli. Jěmně zamíchejte a vmíchejte i datlovou směs.
  4. Jemně si máslem vymažte formu na dort. Záleží na vás, jestli chcete spíš větší a placatější dort, nebo menší a vyšší. Od toho se odvíjí i velikost formy, kterou použijete. Já jsem zvolila 24centimetrovou formu, díky které je dort sice nižší, ale dá se z něho nakrájet více porcí. Když k takové malé porci přidáte třeba kopeček zmrzliny, bude to akorát 🙂 Na dno dortové formy ještě ráda dávám pečicí papír tak, že ho krajem formy uchytím. Pak není potřeba spodek dortu dolovat přímo z formy a nestane se, že si ji náhodou poškrábete.
  5. Do vymazené formy vylejte těsto a ve vyhřáté troubě pečte dort asi 40 minut. Jakmile zkusíte doprostřed píchnout špejli a vytáhnete ji suchou, bez nalepeného těsta, je dort hotový. Vyndejte ho z trouby a nechejte 5 minut stát ve formě. Poté můžete dort přesunout na mřížku, kde bude lépe chládnout a formu z něj sundat.
  6. Dortík je skvělý teplý, ale zatepla se špatně krájí. Já ho tedy nechávám na mřížce úplně zchládnout, až potom ho nakrájím a dám na 5 minut do trouby na 100 stupňů. Přeleju karamelovou omáčkou, přidám domácí banánovou zmrzlinu a luxusní dezert je na světě 🙂

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..