Borůvkové muffiny s citronovou glazurou

Kousek od domu máme borůvkovou farmu. A protože mám často cestu kolem, máme každé léto intenzivní borůvkové období, kdy je jasné, které ovoce bude doplňovat jogurt, kaši, dort nebo jiné pečené dobroty.

 

 

Vždycky mě lákaly borůvkové muffiny, a tak jsem se letos konečně rozhodla, že je zkusím upéct. Jsou lehké a vláčné, upečené z celozrnné mouky a medu, doplněné sladkou chutí borůvek. Protože v těstě není žádný cukr, nejsou muffiny samotné příliš sladké. Proto určitě doporučuju z receptu nevynechat citronovou cukrovou glazuru, která jim dodá ještě sladkou i kyselou chuť zároveň.

 

 

INGREDIENCE

  • 270 g celozrnné mouky
  • špetka soli
  • lžička BIO prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • hrnek mléka
  • 2 vejce
  • hrnek borůvek
  • moučkový cukr
  • citronová šťáva

 

RECEPT

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse odvažte mouku a přidejte do ní sůl, prášek do pečiva, sodu a nadrcenou citronovou kůru. Ve druhé menší misce smíchejte rozpuštěný kokosový olej, povolený med a mléko a promíchejte. Potom pomalu tekutou směs vmíchejte do moučné směsi a nakonec přidejte vejce. 
  2. Do třetí malé misky si nachystejte omyté borůvky. Aby vám při pečení nepropadly na spodek těsta, poprašte je lžící mouky a jemně zamíchejte. Účelem je, aby byly borůvky v mouce lehce obalené a neproklouzly těstem tak snadno. Teď už je můžete zamíchat do zbytku těsta.
  3. Formu nebo malé formičky naplňte asi do tří čtvrtin, muffiny během pečení trochu povyskočí. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.
  4. V misce si metličkou rozmíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou do glazury s lehce tekoucí konzistencí. Záměrně neuvádím poměr surovin, protože záleží na vás, jak moc chcete muffiny osladit. Čím hustší glazura bude, tím víc cukru na povrchu pečiva zůstane. Muffiny v glazuře namáčejte horní stranou a na mřížce je nechte zaschnout.

 

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..