Bazalkové pesto s kešu oříšky
Pesto patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších surovin k vaření, ale i připravování sendvičů, kanapek nebo třeba polévek. A protože mi z něho vždycky vařila maminka, je to prostě moje srdeční záležitost 🙂 V létě, kdy je bazalky dostatek, ji používám většinou čerstvou. Do těstovin je nejlepší nasekaná na malé proužky a k tomu na ozdobu několik velkých lístků. Jakmile se ale léto začne krátit, bazalka začne být přerostlá a v tu chvíli je nejlepší doba na její zpracování.
Klasické pesto genovese se připravuje z bazalky, parmezánu, panenského olivového oleje, soli, česneku a piniových oříšků. Ty ale můžete vyměnit za spoustu dalších alternativ. Skvělé pesto je třeba z mandlí nebo ze slunečnicových jader. Dnes k tomu ale využijeme kešu oříšky.
INGEDIENCE
- velká mísa bazalkových listů
- hest kešu oříšků
- 50 g parmezánu
- 200 g kvalitního olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- velká špetka hrubozrnné mořské soli
RECEPT
1. I když se pesto správně připravuje v hmoždíři, já ho pro rychlejší a jednodušší zpracování hodím prostě do mixéru. Jediná moje práce tedy je připravit si suroviny. Parmezán nastrouhejte najemno a česnek oloupejte. Pak už všechno najednou mixujte, dokud nebudete mít krásně zelenou pastu.
2. Pesto můžete použít v teplé i studené kuchyni. Kromě těstovin, kde je zásadní ingrediencí, je skvělé ho přidat k dozdobení krémových polévek, do sendvičů místo bylinek, do sálátů k dresingu, na chleba se šunkou nebo třeba do míchaných vajíček. Určitě přijdete na další skvělá využití téhle zelené pochoutky 🙂
1 thought on “Bazalkové pesto s kešu oříšky”