Bazalkové pesto

Pesto patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších surovin k vaření, ale i připravování sendvičů, kanapek nebo třeba polévek. A protože mi z něho vždycky vařila maminka, je to prostě moje srdeční záležitost 🙂 V létě, kdy je bazalky dostatek, ji používám většinou čerstvou. Do těstovin je nejlepší nasekaná na malé proužky a k tomu na ozdobu několik velkých lístků. Jakmile se ale léto začne krátit, bazalka začne být přerostlá a v tu chvíli je nejlepší doba na její zpracování.

 

 

Klasické pesto genovese se připravuje z bazalky, parmezánu, panenského olivového oleje, soli, česneku a piniových oříšků. Ty ale můžete vyměnit za spoustu dalších alternativ. Skvělé pesto je třeba z mandlí, kešu oříšků nebo právě ze slunečnicových semínek.

 

 

INGEDIENCE

  • velká mísa bazalkových listů
  • hrst slunečnicových semínek
  • 50 g parmezánu
  • 200 g kvalitního olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • velká špetka hrubozrnné mořské soli
 

RECEPT

  1. I když se pesto správně připravuje ve hmoždíři, já ho pro rychlejší a jednodušší zpracování hodím prostě do mixéru. Jediná práce tedy je připravit si suroviny. Parmezán nastrouhejte najemno a česnek oloupejte. Pak už všechno najednou mixujte, dokud nebudete mít krásně zelenou pastu.
  2. Hotovým pestem naplňte čisté sklenice a nezapomeňte vždy povrch zalít ještě notnou dávkou olivového oleje tak, aby ani kousek pesta nevyčuhoval na vzduch.
  3. Pesto můžete použít v teplé i studené kuchyni. Kromě těstovin, kde je zásadní ingrediencí, je skvělé ho přidat k dozdobení krémových polévek, do sendvičů místo bylinek, do salátů k dresingu, na chleba se šunkou nebo třeba do míchaných vajíček. Určitě přijdete na další skvělá využití téhle zelené pochoutky 🙂

 

 

 

 



2 thoughts on “Bazalkové pesto”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..