Domácí pečivo je vždy jasná volba. Víte přesně, co v něm je, nemusíte se pro něj trmácet do obchodu a vybírat si mezi oschlými kousky a hlavně si upečete to, na co máte zrovna chuť. Tahle verze ciabatty je z poloviny celozrnná, pokud máte ale chuť na klasickou bílou verzi, nemusíte půlku mouky nahrazovat celozrnnou a můžete použít pouze tu hladkou pšeničkou. Hotová celozrnná domácí ciabatta je skvělá jak naslano, se sušenými rajčaty nebo domácí šunkou, tak třeba i nasladko, jako klasická česká snídaně, s máslem a domácí marmeládou 🙂
INGREDIENCE
500 ml vody
20 g droždí
lžička cukru
300 g celozrnné mouky
300 g hladké mouky
lžička soli
RECEPT
Do mísy od robota nalijte půl litru teplé vody, do té rozdrobte droždí a zasypejte cukrem. Po pár minutách droždí začne tvořit drobné bublinky na hladině. V té chvíli začněte míchat a postupně přidávejte mouku a sůl. V robotu nechejte těsto zpracovávat ještě asi 5 minut, poté ho ještě aspoň dalších 5 minut můžete v míse “nadzvedávat” pomocí vařečky. Tím se v těstě vytvoří bublinky a ciabatta pak bude krásně nadýchaná. Teď mísu s těstem zakryjte čistou útěrkou a věnujte mu aspoň 2 hodinky odpočinku na teplém místě, nejlépe v malinko vyhřáté troubě.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Po dvou hodinách by mělo těsto vykynout a asi ztrojnásobit svůj objem. Nyní ho tedy v míse trochu pokapejte olivovým olejem, pak vám půjde i snáz vyklopit. Rozpůlte ho a z obou polovin těsta vytvořte dlouhé bochánky. Ty pak položte na pečicím papírem vyložený plech a jemně na povrchu poprašte moukou. Ve vyhřáté troubě pečte asi hodinu. Občas ale na ciabattu mrkněte, jestli nezačíná až moc hnědnout. Hotovou ciabattu poznáte podle barvy, měla by být zlatá až světle hnědá, při použití celozrnné mouky spíše tmavší, a taky podle toho, že při poklepání na kůrku bude znít dutě.