Fíkový dort s čokoládovým korpusem

Tenhle dort je vážně vážně dost sladký. Pokud tolik cukru nemusíte, můžete místo klasického máslového krému zvolit například nějaký krém z přírodního sýru. Já jsem ale pro tuhle příležitost zvolila růžový máslový krém, který se k čerstvým fíkům pěkně hodil, chuťově i vizuálně 🙂 Dort byl pro maminku k narozeninám, která fíky miluje. Jsem ráda, že se mi podařilo sehnat i fíkovou marmeládu. V nejhorším případě by byl dort ale určitě dobrý i s nějakou běžnější marmeládou a ozdobený třeba jahodami. Jde jen o kombinaci čokoládového korpusu a ovocné chuti marmelády.

 

 

INGREDIENCE

  • 250 g celozrnné špaldové mouky (2 hrnky)
  • 40 g holandského kakaa (1/2 hrnku)
  • lžička instantní kávy
  • lžička jedlé sody
  • lžička pečicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 hrnek cukru moučka
  • vanilka
  • 1/2 hrnku hořké čokolády
  • lžíce kokosového oleje
  • sklenička fíkové marmelády
  • čerstvé fíky na ozdobu

 

RECEPT

  1. Rovnou na začátek si můžete zapnout troubu na 190°C. Pak ve střední míse smíchejte mouku, kakao, kávu, pečicí prášek, sodu a sůl. Do mísy od robota vyklepněte vejce, přidejte kokosový olej, mléko, cukr a vanilku a začněte míchat. Postupně do tekuté směsi přisypávejte suchou směs a nakonec vlijte ještě zakysanout smetanu.
  2. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a postupně pečte v 16centimetrové formě. Pokud chcete trochu větší a nižší dort, můžete použít i větší formu. Každou půlku pečte asi 45 minut. Pokud pečete dort v klasické velké formě, můžete ho upéct najednou. Bude k tomu stačit asi 50 minut. Že je korpus hotový poznáte podle toho, že párátko nebo dřevěná špejle zapíchnuté do středu těsta vytáhnete suché. Pokud se na párátko nalepí těsto, je potřeba ještě chvíli péct. Upečte obě části a dejte vychladnout na mřížku, nejlépe přes noc.
  3. K výrobě polevy vyšlehejte máslo, poté k němu po lžičkách přisypávejte moučkový cukr. Ke konci šlehání přidejte vanilku a pokud chcete, můžete i barvivo. Já jsem si k takovým účelům v létě zmrazila šťávu z borůvek a ostružin, která se krásně hodí. Hotový krém nechejte pořádně vychladit v lednici, pak se vám bude dobře roztírat.
  4. Na čokoládovou polevu pomalu rozpusťte v malém hrnci čokoládu s kokosovým olejem. Pozor ale, abyste ji nepřepálili, čokoláda by pak byla hořká.
  5. Jakmile dort kompletně vychladne, každou polovinu ještě rozpulte, získáte tak čtyři pláty korpusu. Stejně tak máslový krém si rozdělte na čtyři části. Teď můžete začít vrstvit. Na první plát namažte tenkou vrstvu fíkové marmelády. Vezměte druhý plát a zespodu na něj namažte máslový krém. První a druhý díl spojte namazanými stranami, postupně tedy budete mít korpus, marmeládu, máslový krém a zase korpus. Opakujte tak i spoje druhého a třetího a třetího a čtvrtého korpusu. Na úplný vršek dortu a na jeho bok rozetřete poslední část máslového krému. Nemusí ho tam být moc, můžete vytvořit tzv. naked cake. Hotový dort s máslovým krémem dejte vychladit, aby se na něm následující čokoládová poleva moc nerozpustila. Vychlazený dort polijte zchladlou čokoládovou polevou a dort pak dozdobte čerstvými fíky.

 

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..