Další recept na slanou, ale přesto vaflovou víkendovou snídani 🙂

INGREDIENCE (2 porce)
- 1/2 velkého batátu
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce (+2 k servírování)
- hrst nastouhané goudy
- 1/2 avokáda
- čerstvá rajčata
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce sladké thajské omáčky
RECEPT
- Jako první si můžete rovnou rozpálit vaflovač, aby byl hned na první dávku pořádně připravený. Zároveň taky rozpalte troubu na 100°C. Do té si budete ukládat čerstvě usmažené vafle, aby nevychladly, zatímco budete smažit další dávku těsta.
- Z velkého batátu odkrojte polovinu, zbytek schovejte do lednice. Druhou polovinu omyjte a oloupejte, následně nastrouhejte najemno. Ve střední míse smíchejte nastrouhaný sladký brambor, dvě vejce a mouku. Osolte, přidejte koření nebo bylinky, které máte rádi. Já jsem zvolila ještě sušený česnek a čerstvou bazalku nakrájenou na tenké proužky. Směs pořádně zamíchejte a ještě k ní přidejte nahrubo nastrouhanou goudu.
- Teď záleží na tom, jaký tvar vaflovače máte. Já mám kruhový vaflovač, který tvoří pět srdíčkových vaflí spojených v jednu. Na tento typ vyjde dávka přesně na dvě velké vafle, což je akorát na snídani pro dva lidi. Pokud máte tvar jiný, řiďte se s dávkováním podle sebe. Vrstva těsta by ale vždy měla být maximálně půl centimetru, protože při smažení vždy trochu nabude.
- Vaflovač určitě vymažte olejem, aby se vafle nepřichytily a šly pěkně vytáhnout. Každou z nich pak smažte asi 4 minuty, než bude hezky vypečená. Hotové vafle odkládejte na pečicí papír do vyhřáté trouby, aby udržely teplotu. Než dáte do vaflovače posledné vafli, začněte smažit i dvě vejce na dvou malých pánvičkách, pokud s nimi chcete vafle servírovat.
- Každou vafli pak obložte smaženým vejcem, omytými a nakrájenými cherry rajčátky, avokádem nakrájeným na proužky a ozdobte lžící zakysané smetany a lžící thajské omáčky. Prostě jako na obrázku. Je to mňamka 🙂

