Krém ze sladkých brambor a mrkve se zázvorem, chilli a restovanými arašídami

Tahle polévka je na podzim jak dělaná, protože pořádně zahřeje. A nemyslím tím jenom to, že je nejlepší horká. Díky chilli a zázvoru má jemně pikantní chuť a hodí se přesně do takového propršeného počasí, jaké panuje dnes za oknem.



INGREDIENCE

  • 1 střední cibule
  • 2 cm zázvoru
  • 1 velký batát
  • 4 mrkve
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 1/2 lžičky kari koření
  • nesolené arašídy

RECEPT

1. Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké proužky. Krém budete na konci stejně mixovat, takže na velikosti nakrájených kousků zeleniny tolik nesejde. Rozhoduje ale o tom, jak dlouho bude trvat, než se jednotlivé ingredience osmaží nebo uvaří. Na středním plameni ve větším hrnci rozpalte ideálně přepuštěné máslo nebo rostlinný olej a vhoďte na něj cibulku. Osolte ji a smažte pomalu, aby se hned nepřipekla, občas promíchejte. Oloupejte také zázvor, nasekejte nadrobno a ke konci vhoďte k cibuli.

2. Mezitím omyjte sladký brambor i mrkve, oloupejte je a nakrájejte na střední kostky. Jak budete krájet, můžete je postupně přidávat k cibuli, ať se vše v hrnci mírně opeče. Nezapomeňte ale častěji promíchat, aby se zelenina nepřipálila ke dnu. Jakmile budete mít všechno nakrájené a v hrnci jemně nazlátlé, zalijte vše studenou vodou a vraťte na varnou desku. Přiklopte pokličkou a vařte mírně asi 20 minut, dokud nebude zelenina měkká.

3. Když vše změkne, přendejte všechen obsah hrnce do nádoby pro mixování, osolte a přidejte všechno koření. Celou směs pár minut mixujte, až je vše rozmělněné do jemného krému. Poté vraťte do hrnce a pokud je polévka příliš hustá, přilijte opět studenou vodu.

4. V této fázi můžete do polévky ještě přidat smetanu, pokud ji chcete ještě jemnější. Není to ale potřeba, polévka je skvělá i bez ní. Nechejte polévku na mírném plameni, aby nevystydla a na malé pánvičce nasucho opražte hrst arašíd. Pozor, aby se nespálily až dočerna, pak by v polévce nebyly dobré.

5. Hotovou polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou a orestovanými arašídami, nebo třeba parmezánovými krekry. Dobrou chuť.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..