Dýňové cupcakes – co jiného může víc evokovat podzim 🙂 Sladké, krásné a ještě k tomu ze samých dobrých ingrediencí. Překvapte s nimi nějakou návštěvu nebo si je připravte jenom tak jako víkendovou pochoutku.
Jako první si připravte dýňové pyré. Máslovou dýni nebo dýni hokaido omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenčí proužky. Ty trochu posolte a pokapejte olivovým olejem a dejte do předehřáté trouby na 180 °C asi na hodinu péct. Upečenou dýňovou dužinu po zchládnutí umixujte a dýňové pyré máte hotové.
A teď těsto na muffiny. Ve střední míse smíchejte 150 g dýňového pyré, 5 lžic dýňového sirupu, vejce, rozpuštěný kokosový olej a mléko. Ve velké míse smíchejte mouku, 1/2 lžičky dýňového koření a jedlou sodu a do této suché směsi vmíchejte tu tekutou.
Troubu rozehřejte na 180° C. Kovovou formu na muffiny vyložte ještě papírovými košíčky a rozdělte do nich těsto. To při pečení nabyde, takže ho plňte asi do 2/3 košíčku. Dávka by měla vyjít asi na 9 mini dortíků, ale samozřejmě záleží, jak velké košíčky zrovna máte.
V rozehřáté troubě pečte půl hodiny. Po 30 minutách zkuste doprostřed největšího muffinu zapíchnout čisté párátko. Pokud ho vytáhnete suché a nenalepí se na něj těsto, můžete formu vyndat a nechat je vychladnout na chladicí mřížce.
Teď je čas na přípravu krému. Pokud chcete, můžete použít i tohle jednoduché nadýchané dýňové máslo. Lépe se ale pracuje s následujícím receptem. V robotu začněte na vysové otáčky šlehat změklé máslo a postupně k němu přidávejte krémový sýr, 1/2 lžičky dýňového koření a skořici.
Než muffiny úplně vychladnou, dejte i krém ztuhnout do lednice a připravte si karamelové střepy. Jednoduše v malé pánvi na vysokém stupni rozehřejte cukr společně s dýňovými semínky. Na pracovní desku si nachystejte pečicí papír přeložený na 2 vrstvy a hned jak se cukr rozpustí, zamíchejte jej spolu se semínky a vylijte na připravený pečicí papír.
Jakmile všechny části na cupcakes zchládnou, je čas je zkombinovat a vytvořit krásné malé dortíky. Pomocí zdobícího sáčku na muffiny naneste dýňový krém. Karamel rozlámejte na větší kusy a zapíchněte je do krému. A máte hotovo 🙂