Tak tenhle chleba je naprosto božský. Jemnou citronovou chuť krásně doplňuje nadýchané těsto. A semínka granátového jablka ho zase hezky ozvláštní. Protože jde opět o celozrnnou variantu, není upečené těsto uvnitř tak hezky zlatavé, jako bývá s klasickou moukou, ale zase má daleko vyšší výživovou hodnotu.
INGREDIENCE
50 g másla
240 g celozrnné špaldové mouky
lžička prášku do pečiva
lžička jedlé sody
1/2 lžičky mořské soli
2 lžičky citronové kůry
150 g medu
50 g olivového oleje
200 g jogurtu
1 bio citron
5 lžiček moučkového cukru
granátové jablko
RECEPT
Hned na začátek si zapněte troubu na 180 °C a formu na chleba vymažte kouskem másla a vysypejte trochou mouky (nebo třeba strouhaným kokosem). Pak ve střední míse rozpusťte máslo, ale jen tak, aby nebylo příliš horké. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a jemně pomletou (nebo čestvě nastrouhanou) citronovou kůru.
Ke zchladlému máslu přidejte med, olej a jogurt a pořádně promíchejte. Pak tuto tekutou směs nalijte do suché moučné a opět promíchejte. Z citronu vymačkejte šťávu a v malé mističce spojte lžičku citronové šťávy s moučkovým cukrem. Tak vytvoříte polevu, zatím ji ale nechte stranou. Zbytek citronové šťávy rychle zamíchejte do těsta. Kyselý citron začne hned reagovat se sodou a těsto začne pěnit. Co nejrychleji ho tedy vylijte do připravené formy a hned vkládejte do vyhřáté trouby.
Chleba pečte na stálou teplotu asi 35 minut. Občas se podívejte, jestli moc nezhnědl, měl by být spíše světle hnědý. Jakmile se vám bude zdát hotový, zapíchněte doprostřed dřevěnou špejli a pokud ji vytáhnete suchou, nelepivou, je chleba správně upečený. Po vytažení ho nechejte chládnout nejdříve ve formě, po 10 minutách ho můžete opatrně z formy vyndat a nechat ho úplně zchládnout na chladicí mřížce. Po zchládnutí ho pokapejte připravenou cukrovou polevou a nechejte ztuhnout. Chleba krájejte, až je úplně studený, do té doby není úplně pevný a mohl by se rozpadnout. No a to by byla přece škoda 🙂
Podávejte nakrájený na plátky a posypaný čerstvými semínky z granátového jablka.