Tak tenhle chleba je naprosto božský. Jemnou citronovou chuť krásně doplňuje nadýchané těsto. A semínka granátového jablka ho zase hezky ozvláštní. Protože jde opět o celozrnnou variantu, není upečené těsto uvnitř tak hezky zlatavé, jako bývá s klasickou moukou, ale zase má daleko vyšší výživovou hodnotu.

INGREDIENCE
- 50 g másla
- 240 g celozrnné špaldové mouky
- lžička prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky citronové kůry
- 150 g medu
- 50 g olivového oleje
- 200 g jogurtu
- 1 bio citron
- 5 lžiček moučkového cukru
- granátové jablko
RECEPT
- Hned na začátek si zapněte troubu na 180 °C a formu na chleba vymažte kouskem másla a vysypejte trochou mouky (nebo třeba strouhaným kokosem). Pak ve střední míse rozpusťte máslo, ale jen tak, aby nebylo příliš horké. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a jemně pomletou (nebo čestvě nastrouhanou) citronovou kůru.
- Ke zchladlému máslu přidejte med, olej a jogurt a pořádně promíchejte. Pak tuto tekutou směs nalijte do suché moučné a opět promíchejte. Z citronu vymačkejte šťávu a v malé mističce spojte lžičku citronové šťávy s moučkovým cukrem. Tak vytvoříte polevu, zatím ji ale nechte stranou. Zbytek citronové šťávy rychle zamíchejte do těsta. Kyselý citron začne hned reagovat se sodou a těsto začne pěnit. Co nejrychleji ho tedy vylijte do připravené formy a hned vkládejte do vyhřáté trouby.
- Chleba pečte na stálou teplotu asi 35 minut. Občas se podívejte, jestli moc nezhnědl, měl by být spíše světle hnědý. Jakmile se vám bude zdát hotový, zapíchněte doprostřed dřevěnou špejli a pokud ji vytáhnete suchou, nelepivou, je chleba správně upečený. Po vytažení ho nechejte chládnout nejdříve ve formě, po 10 minutách ho můžete opatrně z formy vyndat a nechat ho úplně zchládnout na chladicí mřížce. Po zchládnutí ho pokapejte připravenou cukrovou polevou a nechejte ztuhnout. Chleba krájejte, až je úplně studený, do té doby není úplně pevný a mohl by se rozpadnout. No a to by byla přece škoda 🙂
- Podávejte nakrájený na plátky a posypaný čerstvými semínky z granátového jablka.



