Vejce smažená s podzimní zeleninou
Tohle je fajn obdoba klasických smažených vajíček, která navíc využívá i sezónní zeleninu, která by se vám mohla povalovat v lednici nebo ve spíži. Pikantní chuť chilli a zázvoru ráno příjemně naladí a vajíčka dobře zasytí. Vlastně je tohle spíš brunch, než snídaně, takže na víkendové ráno ideální 🙂
INGREDIENCE (2 porce)
- střední cibule
- 200 g máslové dýně
- 1/2 středního batátu
- 6 středních žampionů
- 2 malé topinambury
- 2 stroužky česneku
- čerstvý zázvor
- 4 vejce
RECEPT
1. Pokud máte k dispozici dvě stejné velké pánve, můžete dělat obě porce najednou. Jinak si všechny ingredience rozdělte na polovinu a smažte postupně.
2. Na velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo rostlinný olej. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na střední kostky a vhoďte na pánev na středním plameni. Mezitím, co se cibule smaží, oloupejte máslovou dýni, ukrojte z ní kus o zhruba 200 g a nakrájejte ji na malé kostky. Topinambury a batát oloupejte a nakrájejte stejně, jako dýni. Žampiony omyjte nebo oloupejte a překrojte napůl, pokud jsou větší, tak na čtvrtiny.
3. Zeleninové kostky a houby přihoďte k cibulce, která mezitím změkla, osolte a celou pánev zakryjte velkou poklicí. Několik minut směs duste a sem tam ji na pánvi prohoďte, aby se nepřipekla. Pak zkuste do každého druhu zeleniny píchnout vidličkou. Pokud je vše změklé, můžete poklici odklopit a na pánev přihodit česnek a zázvor, obojí nasekané nadrobno. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu tuku, aby se směs opékala a nedusila. Ještě jednou osolte, můžete přidat taky pepř nebo čerstvě namleté chilli. Až začne česnek vonět a vše je zlatavě opečené, rozprostřete směs rovnoměrně na pánvi a rozklepněte na každou porci 2 vejce.
4. Jestli chcete vajíčka dřív hotová, na chvíli celou pánev přikryjte poklicí. Podávejte třeba s lehkým rukolovým salátkem s hořčicovou zálivkou.