Pokud patříte mezi ty, pro které adventní čas znamená nejen zdobení věnce, shon při nákupu dárků nebo pečení cukroví, ale i procházení vánočních stánků a pití punče, pak určitě znáte vůni pečených kaštanů linoucí se mezi stánky. Teď už je ale jednoduché jedlé kaštany sehnat i v obchodě, takže za ně nemusíte utrácet u stánků a můžete si je upéct kdykoliv doma 🙂
RECEPT
Troubu rozpalte na 180 °C. Do všech kaštanů nařežte na vyboulenou stranu velký kříž. Pozor, kaštany jsou tvrdé a nůž po slupce snadno sklouzne. Nejlepší řez provedete zoubkovatým nožem na pečivo. Kaštany položte na plech řezem nahoru a celý plech vložte do vyhřáté trouby. Asi po 30 minutách by se měly začít v nařezané části otevírat. To je správný čas na vytažení z trouby a jejich vyloupání. Po vychladnutí jdou kaštany oloupat hůř, udělejte to tedy hned.
Kaštany můžete sníst jen tak u televize, nebo je použít jako ingredienci na další pečení.
Kaštany je potřeba před vložením do trouby pocákat vodou, v trobě se vytvoří pára a kaštany se tak lépe otevřou