Tahle rychlá holandská omáčka není úplně podle originální receptury. Zajistí vám ale perfektní dochucení u mnoha snídaní a lehčích jídel, které máte hotové za pár minut a navíc s ingrediencemi, které má většinou každý doma.
INGREDIENCE (2 porce)
50 g másla
2 žloutky
3 lžíce vinného octa
čerstvě namletý pepř
RECEPT
V malém hrnečku rozpusťte máslo a nechte jej zchládnout. Teď najděte (nejlépe skleněnou) mísu a k ní hrnec, do kterého se vleze jen její dno. Mísa nesmí nepropadnout úplně dolů. Zkrátka a jednoduše ve středním hrnci dejte vařit trochu vody, na ten položte mísu tak, aby se její dno nedotýkalo vodní hladiny a do ní vyklepněte dva žloutky. Bílky můžete zmrazit a použít je později třeba na kokosky. Žloutky ručně šlehejte metličkou nad párou a po několika minutách, kdy začnou jemně pěnit, k nim přidejte ještě vinný ocet. Opět šlehejte a ve chvíli, kdy se směs začne přilepovat na stěnu mísy, houstnout a zůstávat na metličce, za stálého šlehání pomalu přilijte studené rozpuštěné máslo. Nakonec omáčku osolte a dochuťte čerstvě namletým pepřem.
Holandská omáčka se podává teplá, připravujte ji tedy nejlépe ve chvíli, kdy máte zbytek pokrmu už hotový. Skvělá je nejen na klasické vejce Benedikt, ale třeba i na blanšírovaný chřest.