Rychlá holandská omáčka
Tahle rychlá holandská omáčka není úplně podle originální receptury. Zajistí vám ale perfektní dochucení u mnoha snídaní a lehčích jídel, které máte hotové za pár minut a navíc s ingrediencemi, které má většinou každý doma.
INGREDIENCE (2 porce)
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 3 lžíce vinného octa
- čerstvě namletý pepř
RECEPT
1. V malém hrnečku rozpusťte máslo a nechte jej zchládnout. Teď najděte (nejlépe skleněnou) mísu a k ní hrnec, do kterého se vleze jen její dno. Mísa nesmí nepropadnout úplně dolů. Zkrátka a jednoduše ve středním hrnci dejte vařit trochu vody, na ten položte mísu tak, aby se její dno nedotýkalo vodní hladiny a do ní vyklepněte dva žloutky. Bílky můžete zmrazit a použít je později třeba na kokosky. Žloutky ručně šlehejte metličkou nad párou a po několika minutách, kdy začnou jemně pěnit, k nim přidejte ještě vinný ocet. Opět šlehejte a ve chvíli, kdy se směs začne přilepovat na stěnu mísy, houstnout a zůstávat na metličce, za stálého šlehání pomalu přilijte studené rozpuštěné máslo. Nakonec omáčku osolte a dochuťte čerstvě namletým pepřem.
2. Holandská omáčka se podává teplá, připravujte ji tedy nejlépe ve chvíli, kdy máte zbytek pokrmu už hotový. Skvělá je nejen na klasické vejce Benedikt, ale třeba i na blanšírovaný chřest.