Celozrnné měkké medové perníčky

Původně jsem tento recept chtěla nadepsat jako Maminčiny medové perníčky, protože je to zděděný rodinný recept. Ale to bych kecala, protože do klasického tradičního receptu jsem samozřejmě musela narvat celozrnnou špaldovou mouku a třtinový cukr 🙂

 

 

Ale řekla bych, že perníčkům to na chuti vůbec neubralo, naopak jsou snad ještě lepší. A nejlepší na nich je, že jsou hned měkké, takže si na nich můžete začít pochutnávat téměř okamžitě po upečení!

 

INGREDIENCE (cca 5 plechů)

  • 150 g třtinového moučkového cukru
  • 450 g celozrnné špaldové mouky
  • 170 g povoleného másla
  • 200 g medu
  • 1/2 lžičky sody
  • 2 lžíce domácího perníkového koření
  • lžíce kakaa
  • 2 vejce

 

RECEPT

  1. Všechny ingredience na těsto dejte vypracovat do robota. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc odpočinout do lednice. Druhý den těsto z chladu vyndejte aspoň 10 minut před samotným zpracováním, aby trochu změklo.
  2. Troubu si předehřejte na 160 °C. Pracovní vál posypejte trochou mouky (stejné, jakou jste použili v těstě, tedy celozrnné špaldové) a samotné těsto si rozdělte na 4 části. Z každé části vyválejte tenkou placku, ze které pak budete vykrajovat různé tvary. Vykrojené perníčky pak dejte na plechu vyloženém pečicím papírem do vyhřáté trouby na 15 minut péct. Do menší misky si připravte rozšlehaný bílek a metličku na potírání. Po 15 minutách zkontrolujte barvu perníčků. Doba pečení závisí na tom, jak tenké jste vyváleli těsto. Vytahovat byste je měli v té chvíli, kdy začnou jemně tmavnout. Aby se perníčky krásně leskly, okamžitě po vytažení z trouby je potřete bílkem a nechte zaschnout.
  3. Hotové perníčky nechte úplně vychladnout, až poté je můžete začít zdobit. V obchodech je spousta možností koupit hotovou polevu v malých dávkách a různých barevných kombinacích. Já vám ale určitě doporučuju vyrobit si polevu domácí, která je neuvěřitelně jednoduchá a s trochou fantazie s ní můžete vytvořit i krásné barevné perníčky.

 

 

 

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..