Tenhle obrácený dort možná není z nejhezčích. Všechno vám to ale vynahradí na chuti. Spojení karamelizovaných jablek s křupavými vlašskými oříšky a samotným karamelem je naprosto božský. Poslouží vám jako výborný dezert na všední den, nebo jako luxusní nedělní snídaně. Jde o jeden z nejlepších způsobů, jak upotřebit jablka, která už vám nějaký ten den leží na lince.
INGREDIENCE
70 g másla
300 g třtinového cukru
160 ml kokosového oleje
2 vejce
3 lžíce citronové šťávy
vanilka
lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
180 g špaldové celozrnné mouky
3 jablka
70 g vlašských ořechů
kypřící prášek
RECEPT
Postup pro tento dort je stejný, jako pro obrácený koláč. Nejdříve je potřeba udělat na plotně karamel a poté ve stejné nádobě dort péct. Najděte si tedy větší hrnec, který bude velikostí dna podobný formě na dort, ale zároveň bude možné ho použít na sporáku i v troubě. Tu si hned zkraje rozehřejte na 200 °C.
Ve vybraném hrnci na středním plameni nechte rozpustit 50 g másla. Do tekutého másla nasypejte 2/3 třtinového cukru a nechte ho bez míchání pomalu karamelizovat. Mezitím připravte těsto.
Ve velké míse smíchejte 160 ml kokosového oleje, zbytek cukru, vejce, citronovou šťávu, vanilku, mletou skořici a mletý sušený zázvor. Směs zamíchejte, přidejte mouku a promíchejte ještě jednou. Jablka očistěte, oloupejte a vykrojte a jedno z nich nakrájejte na malé kostičky. Ty společně s nasekanými ořechy zamíchejte do těsta.
Zbylá jablka nakrájejte na širší plátky. Pokud v hrnci už cukr začal karamelizovat, rozložte jablečné plátky pěkně po celé dně tak, aby byla co nejvíce namočené do karamelu. Pozor, abyste se ho nedotkli rukou, protože je karamel opravdu horký.
Jakmile budete mít rozložená všechna jablka, zamíchejte jemně, ale rychle do těsta ještě kypřící prášek a opatrně těsto rozložte do hrnce na jablka. Ta by měla zůstat pořád na dně společně s karamelem, pozor tedy, ať těsto do hrnce nepřidáte příliš neobratně a nepropadne až na dno.
Teď je čas vložit celý hrnec do trouby. Nechte ho tam minimálně 50 minut, poté po 5 minutách zkoušejte těsto párátkem. Dokud těsto na dřevěném párátku ulpívá, není ještě dopečené. Celkový čas pečení ale závisí na tloušťce těsta, která zase závisí na velikosti hrnce. Pokud máte tedy menší hrnec a vyšší vrstvu těsta, bude potřeba péct dort déle.
Po upečení a vytažení z trouby nechte dort 3 minuty ve formě, ne déle, pak ho hned opatrně překlopte na kulatý talíř. Horký dort je hodně křehký, s krájením tedy počkejte, až trochu zchladne. Je skvělý jen tak, nebo přelitý bílým jogurtem a ozdobený čerstvým ovocem.